Mogen grootouders opnieuw op hun kleinkinderen passen?

Mogen grootouders opnieuw op hun kleinkinderen passen?

grootouders kleinkinderen gezin corona maatregelen bezoek

De Nationale Veiligheidsraad maakte enkele 'versoepelde' coronarichtlijnen bekend. Zo mag vanaf 10 mei elk gezin tot 4 mensen ontvangen, altijd dezelfde. Zij mogen alleen bij dat ene gezin langsgaan. En er moet ook fysieke afstand bewaard blijven. Bij voorkeur vindt het bezoek buiten plaats. Dat biedt ook mogelijkheden voor grootouders en hun kleinkinderen.

Je kan als gezin kiezen welk ander gezin je ontvangt. Dat kunnen dus ook de grootouders of kleinkinderen zijn.

Bezoeken is niet gelijk aan opvang voorzien

Het gaat momenteel om enkele uurtjes gezellig bij elkaar zijn van op een afstand. Op je kleinkinderen passen valt daar nog steeds niet onder, tenzij je jonger bent dan 65 jaar en niet met oudere personen werkt.

Ook viroloog Erika Vlieghe benadrukt dat het nog niet de bedoeling is dat mensen, ouder dan 65 jaar, op hun kleinkinderen passen.

“De eerste stap is dat grootouders hun kleinkinderen terug kunnen zien. Dat kan nu vanop afstand. Maar een kort bezoek, op veilige afstand, is echt wel iets helemaal anders dan een hele dag op een kleinkind passen. Je kan als grootouder niet een hele dag op afstand met je kleinkinderen bezig zijn. We houden ook vast aan de waarschuwing dat het eigenlijk niet de bedoeling is dat mensen met een duidelijk risicoprofiel of 65-plussers heel veel contacten of heel nauwe contacten hebben met jonge kinderen."

Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep die de exitstrategie moet uitstippelen (GEES) in Het Journaal

Reactie Vlaamse Ouderenraad

De Vlaamse Ouderenraad is tevreden dat het bezoek van grootouders aan kleinkinderen, of omgekeerd, weer mogelijk is. En dat men onze vraag aan de Nationale Veiligheidsraad om geen strakke leeftijdsgrens te hanteren, heeft gevolgd.

Toegevoegd op 7 mei 2020