Coronavirus en mantelzorgers: belangrijke richtlijnen

Coronavirus en mantelzorgers: belangrijke richtlijnen

ontsmetten hand zeep corona

Naast alle professionele zorgmedewerkers, zijn ook mantelzorgers op dit moment zeer kwetsbaar voor het Coronavirus. Zij komen dag in dag uit in contact met een risicogroep. Dat vraagt om duidelijke richtlijnen van het Agentschap Zorg & Gezondheid.

Beperk je tot de essentiële zorgen

Het is van zeer groot belang dat de mantelzorgers in de thuissituatie, de mantelzorgers die essentiële zorgtaken uitvoeren in een woonzorgcentrum en de mantelzorgers in groepen van assistentiewoningen en de serviceflatgebouwen op de hoogte zijn van deze richtlijnen. - Team Thuiszorg, Agenschap Zorg & Gezondheid

Belangrijk daarbij is dat je je als mantelzorger uitdrukkelijk moet beperken tot de essentiële zorgen.

Onder mantelzorgers wordt verstaan: iedere persoon die vanuit een sociale en emotionele band één of meer personen met een verminderd zelfzorgvermogen, niet beroepshalve maar meer dan occasioneel, helpt en ondersteunt in het dagelijkse leven. Deze persoon kan inwonend of niet-inwonend zijn.

Lees de richtlijnen

Je kan de officiële richtlijnen hier terugvinden.

Vragen?

Vragen en problemen kan je melden aan het Departement Zorg en Gezondheid via thuiszorg@vlaanderen.be en 02 553 35 79 (op werkdagen tussen 9u-12u en 13u-16u). Het Departement vraagt om vragen vanuit voorzieningen te centraliseren door de verantwoordelijke van je voorziening.

Toegevoegd op 20 March 2020