Regenboogambassadeurs Liliane (77), Rit (66) en Bea (70) maken woonzorgcentra holebi-vriendelijk

Regenboogambassadeurs Liliane (77), Rit (66) en Bea (70) maken woonzorgcentra holebi-vriendelijk

regenboogambassadeurs LGBTQ ouderen

Naar aanleiding van de Ouderenweek van 2019 krijgen we een mailtje van de Regenboogambassadeurs, een vereniging die strijdt voor meer openheid over holebi-ouderen in woonzorgcentra. De ambassadeurs ondernemen tijdens die Ouderenweek een fietstocht voor een tour langs verschillende woonzorgcentra in Deurne bij Antwerpen. Ze praten er met directieleden. De Vlaamse Ouderenraad springt achterop bij Liliane (77), Rit (66) en Bea (70).

Woonzorgcentra en lokale dienstencentra op de planning

De Regenboogambassadeurs bezorgen ons voor de tour een strak uitgestippelde lijst. Er staan zo’n 15 woonzorgcentra en lokale dienstencentra op vermeld. Wij wachten hen op aan hun eindpunt: café Den Draak in Antwerpen, populair bij holebi’s uit de buurt en ver daar buiten. Druppelgewijs komen de ambassadeurs er toe: de ene heeft een elektrische fiets, de andere trapt authentiek. De dames zien er moe maar voldaan uit en de adrenaline stroomt nog door hun lijf. Dit is een hoogdag voor hen. Hiervoor doen ze het.

De actie bracht verschillende reacties te weeg bij de woonzorgcentra. Liliane vertelt: “Op sommige plekken werden we niet al te vriendelijk onthaald, maar op de meeste locaties was veel luisterbereidheid en konden we onze tijd nemen. Dat is belangrijk.”

Opnieuw in de kast

Er zijn naar schatting 200 000 oudere holebi’s en transgenders in ons land. Een deel van hen woont in woonzorgcentra of komen in dienstencentra en dagcentra; anderen zijn actief in ouderenverenigingen. Vaak rust er nog een taboe  op seksualiteit en intimiteit. Ze durven niet altijd zichzelf te zijn en kruipen vaak opnieuw in de kast.

“Wanneer ouderen naar een woonzorgcentrum verhuizen, kruipen ze vaak terug in de kast."

Regeboogambassadeur Rit

“Wanneer ouderen naar een woonzorgcentrum verhuizen, kruipen ze vaak terug in de kast. Aan tafel wordt wel eens lelijk gesproken over holebi’s, en dan is het niet ongewoon dat holebi-ouderen zich niet durven outen. Als ze dat wel doen, worden ze vaak genegeerd of gepest. Dat is zeer moeilijk en zorgt voor heel veel stress. Woonzorgcentra zijn niet voorbereid op het opvangen van holebi’s en transgenders. Niet vanuit onwil, maar vanuit onwetendheid”, vertelt regenboogambassadeur Rit.

Liliane vult aan: “Ik ken ook ouderen wiens kleinkind holebi is, maar zij durven daar niet over praten. Dat is toch schrijnend? Je ziet ze doodgraag, maar kan niks over hen delen.”

LGBTQ regenboogambassadeurs fiets

Directieleden én bewoners bewustmaken

Bea stelt dat er al veel kan veranderen door kleine aanpassingen. "Een neutraler taalgebruik bijvoorbeeld, zoals op de aanmeldformulieren de vraag stellen of je een partner hebt in plaats van vragen naar je man als je een vrouw bent. Zo voelen holebi’s zich al veel meer welkom.”

"Soms is er absoluut geen probleem bij de directieleden, maar situeert het zich eerder bij de mede-bewoners."

Regeboogambassadeur Bea

"Soms is er absoluut geen probleem bij de directieleden, maar situeert het zich eerder bij de mede-bewoners. Ook zij moeten gesensibiliseerd worden volgens de ambassadeurs" Vertelt Bea. Daarom hebben de ambassadeurs twee mobiele tentoonstellingen en een documentaire die in woonzorgcentra getoond kunnen worden. En ze bieden ook vormingen aan.

De strijd is nog niet gestreden

De regenboogambassadeurs gaan door met hun acties. Ze zijn zeer gedreven en zijn actieve schakels voor alle holebi-ouderen in hun buurt en in gans Vlaanderen, een vaak vergeten groep.

Vorming aanvragen

Wil je als woonzorgcentrum of andere organisatie gebruik maken van het vormingsaanbod? Neem contact op met de Regenboogambassadeurs via regenboogambassadeurs@gmail.com.

www.regenboogambassadeurs.be

Ook radio 2 ging mee op pad met de Regenboogambassadeurs. Je kan het fragment hier beluisteren.

Toegevoegd op 22 november 2019