Welke vragen en zorgen hebben ouderen tijdens de coronacrisis?

Welke vragen en zorgen hebben ouderen tijdens de coronacrisis?

oudere man vragen zorgen corona

Het aantal keer dat de afgelopen weken in de media over ouderen gesproken werd, is niet te tellen. Oudere generaties worden sterk geviseerd. En ondanks de vele positieve initiatieven, gaan de berichten en uitspraken alle kanten uit. Dagelijks wordt de kwetsbaarheid van ouderen aangehaald.

Het aantal keer dat ouderen zélf in die media aan het woord komen daarentegen, is dan weer op twee handen te tellen. Nochtans ervaren ouderen deze coronacrisis op geheel eigen wijze. 

Ongeruste ouderen

Ongerustheid is op dit moment een gevoel dat de kop op steekt. Maar veel mensen voelen ook dankbaarheid, onmacht, angst, nieuwsgierigheid, verdriet, blijheid, boosheid, ...

Vragen die op de proppen komen:

 • Ik behoor tot de meest kwetsbare doelgroep. Hoe groot is de kans dat ik zelf besmet raak?
 • Mijn (klein)kinderen zal toch niets overkomen?
 • Ik hoor nieuwsberichten over een tweede piek. Komt die er aan?
 • Zal ik mijn familie en vrienden terug kunnen zien en vastpakken?
 • Zal ik mensen in mijn omgeving verliezen?
 • Ik ben enorm dankbaar voor de hulp die ik krijg. Zal ook na de crisis deze sterke burenhulp blijven bestaan?
 • Ik geniet van het vele contact (op afstand) met mijn omgeving. Zullen zij nog evenveel contact houden na de crisis?
 • ...

Hoe voel jij je? laat het ons weten.

De Vlaamse Ouderenraad wil weten wat er leeft bij ouderen en hun stem weerklank geven in het debat. We willen weten hoe jij de crisis ervaart. Welke gevoelens overheersen? Met welke vragen zit je? Laat het ons weten.

PLAATS EEN REACTIE

Fernand 'S Jegers 17 april 2020 | 16:59

Mijn vrouw is 72 en ik 77. Wij hebben een paar voordelen die vele ouderen niet hebben : we zijn nog met twee, en we hebben een gelijkvloers appartement met een groot terras, zodat we niet altijd moeten binnen zitten. We zien onze zoon en kleinzonen via skype. We hebben nooit zo de drang gehad om te gaan fietsen of wandelen of te sporten. Je moet dat op tijd afleren, voordat je er niet meer toe in staat bent. Het enige dat we missen, is dat we niet meer met enkele vrienden een babbel kunnen doen met een lekker drankje erbij. Op de duur is dat toch nog de enige activiteit die we nog zullen aankunnen.
Voor de rest is er eigenlijk niet zoveel verschil met de tijd voor corona. Er liggen geen geplande feesten in het verschiet, en festivals of grote sportevenementen zijn aan ons sowieso niet besteed. Reizen hebben we al zoveel gedaan dat we moeten zoeken naar plaatsen waar we nog niet geweest zijn, en we gaan nooit twee keer naar hetzelfde. Het mag wel niet te lang duren.

Van Lierde Liliane 17 april 2020 | 19:01

IK behoor tot een kwetsbare groep met groot gevaar als ik besmet word maar ik verkies alleen te zijn zonder bezoek om mijn pasgeboren kleinkind nog enige jaren te mogen zien en in mijn armen nemen . Het is moeilijke maar het geluk van nog wat te mogen leven voor hun is groter dan de eenzaamheid .

Jo Verwimp 20 april 2020 | 10:06

Wij zijn 75 jaar oud en mankeren niets. Zoals meer senioren hebben we een ruime woning met tuintje en wat spaarcenten. Bovendien een goede gezondheid - te danken ook door een sober leven, zonder roken of drinken. Met internet zijn we goed mee, een zegen.

Wij bewegen ons per fiets voor korte afstanden, inclusief winkelen; openbaar vervoer voor grotere. Dat laatste valt nu weg maar de rest blijft.

Maar stel dat een van ons besmet wordt door corona en thuis moet uitzieken. Hoe moet je zoiets praktisch organiseren met één WC, één badkamer, het eten, de was en afwas ? Hoe besmetting vermijden van de gezonde partner ? Deurklinken, wc brillen, eetgerei, vuile was,… telkens na contact ontsmetten ? met alcohol gel of beter met zeep ?

Daarover vindt je niets op https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs . Een instructiefilmpje zou zeer nuttig zijn.
En wanneer ben je niet meer besmettelijk? Ik vroeg het op 24 maart aan info-coronavirus@health.fgov.be . Geen antwoord.
De WZC’s hadden gelijkaardige problemen.

Kavaca 20 april 2020 | 12:24

Mijn echtgenote en ikzelf zijn beiden 71. We hebben het voordeel in een rijhuis te wonen met terras en (kleine) tuin, zowel voor- als achteraan. We kunnen dus al eens een praatje slaan met de buren of lekker bezig zijn/luieren in de zon. Bezigheid in en rond de woning is er nog genoeg. We doen ook dagelijks een fikse wandeling van 6 à 10 km.

Met de kinderen hebben we bijna dagelijks telefonisch contact. Met de kleinkinderen praten we ook al eens via telefoon of via FaceTime. Zoon en dochter hebben elk één kind, met wie ze zich voldoende kunnen bezighouden. Thuis leren zou dus geen probleem mogen zijn.

Wat missen we? Vooral het sociaal contact dat we o.a. hadden via ouderenverenigingen. Reizen in zekere mate, maar we veronderstellen dat we dat later wel zullen kunnen hervatten.

Onze bezorgdheid: het na-corona leven zal er zonder twijfel anders uitzien. Knuffelen en zoenen zullen er de eerste maanden zeker nog niet bij zijn (wellicht totdat er een vaccin is), wat met de economie? (de prijzen in de grootwarenhuizen zijn vandaag al gestegen met zowat 10% en we zien dat niet terugvallen) en wat met de staatsfinanciën? (waar gaat men in godsnaam die 10-tallen miljarden halen, behalve door de belastingen te verhogen?).

We zullen het moeten ondergaan en wijzelf zullen het wel aankunnen, maar wat met mensen in armoede en diegenen die vandaag al balanceren op de rand van de maatschappij?

Delauw Marie-Paule 25 april 2020 | 11:10

In de media ligt de nadruk op getallen van besmettingen en doden en ook op de lockdown en hoe daaruit te geraken. Hoe kunnen we ons beschermen tegen besmetting is ook een thema. Maskers, afstand en hygiëne komt als antwoord op die vraag. En ook het wachten op een vaccin. ER WORDT IN GEEN TALEN GESPROKEN OVER HOE WE VIA VOEDING, LEVENSWIJZE EN MINDSET ONZE IMMUNITEIT EEN BOOST KUNNEN GEVEN. OK, beweging wordt genoemd, sociale contacten op afstand of online onderhouden, maar niets over voeding of voedingssupplementen. Nochtans geven homeopathen en natuurartsen daar duidelijke ondersteuning. Waarom blijft dit weer buiten het gezichtsveld van de wetenschappers en de media?

Hendrik Bonte 25 april 2020 | 15:42

Die coronagekte heeft geen invloed op ons leven. Ik woon, samen met mijn moeder (die 90 jaar wordt), in een appartement. Spijtig is wel dat er geen activiteiten zijn van ouderenorganisaties ! Nu moet ik mij bezighouden met de PC en mijn moeder wil die niet leren kennen. Nu kijkt zij nog naar TV (en de gedrukte pers). We zijn beiden nog goed. Dagelijks doe ik 2 fietsritjes, 1 in de voormiddag en 1 in de namiddag.

Platte tekst

 • Geen HTML toegestaan.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Toegevoegd op 17 april 2020