Oproep: verhalen en ervaringen van oudere sociale huurders

Oudere huurders

Het aantal ouderen in een sociale huurwoning groeit. Uit cijfers blijkt dat 1 op 3 sociale huurders ouder is dan 65. Tegelijk leert onderzoek dat slechts een fractie van de sociale woningen aangepast zou zijn aan de noden van mensen naarmate ze ouder worden. De Vlaamse Ouderenraad is daarom op zoek naar verhalen en ervaringen van ouderen die in een sociale woning wonen. Hoe ervaar je zelf je woning? Op welke noden en problemen bots je? En hoe ervaar je de buurt rond je woning?

Nieuw advies op komst

De Vlaamse Ouderenraad werkt aan een advies waarin we pleiten voor maatregelen die ervoor zorgen dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving. Ook wanneer men na verloop van tijd zorg of ondersteuning nodig heeft.

Met het advies wil de Vlaamse Ouderenraad een signaal geven aan de nieuwe Vlaamse regering over het belang van aangepaste, toegankelijke woningen en woonomgevingen voor ouderen. Cijfers tonen aan dat er vandaag nog veel te weinig aangepaste woningen zijn. Vooral op de sociale huurmarkt zijn de woningen van ouderen ernstig onaangepast. Van de woning verhuurd door sociale huisvestingsmaatschappijen zijn slechts 1,8% aangepast voor personen met een fysieke beperking. Binnen de sociale huursector is er dus nood aan een enorme inhaalbeweging met betrekking tot aangepaste woningen. Zeker omdat de nood aan extra aangepaste woningen alleen maar groter wordt ten gevolge van de vergrijzing.

Deel je verhaal!

Huur je een sociale woning die onaangepast is omwille van een fysieke of andere beperking? Is je sociale huurwoning te groot maar vind je geen alternatief in de buurt? Of ben je net wel kunnen verhuizen naar een aangepaste sociale woning? Werden er aanpassingen gedaan in je sociale huurwoning, zoals het wegwerken van drempels, of het installeren van een aangepaste badkamer of toilet? Deel dan zeker je verhaal!

Wil je mee aandacht vragen voor het tekort aan aangepaste sociale huurwoningen? Deel dan jouw ervaring en we gaan er verder mee aan de slag.

Je kan je verhaal tot en met 20 september bezorgen aan onze stafmedewerker Lien Pots, via lien.pots@vlaamse-ouderenraad.be of 02 209 34 54.