Oproep tot actie 'Samen voor een dementievriendelijk Vlaanderen': doe-boek

Oproep tot actie 'Samen voor een dementievriendelijk Vlaanderen': doe-boek

Doe-boek dementievriendelijk Vlaanderen

Het pleidooi voor een dementievriendelijke samenleving is niet nieuw, maar meer dan ooit actueel. In 2035 zullen er meer dan 188 000 personen met (jong)dementie zijn, of 10 keer een gevuld Sportpaleis. Tel daar de betrokken mantelzorgers en/of familieleden bij en je krijgt pas echt een idee van hoeveel mensen er met dementie te maken hebben. Met de oproep tot actie ‘Samen naar een dementievriendelijk Vlaanderen roepen de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, de Alzheimer Liga Vlaanderen en de Vlaamse Ouderenraad op tot actie. Ontdek hoe jij kan helpen!

De mensen achter de cijfers

Er werd een doe-boek gemaakt, geïnspireerd op basis van input van mensen die dagelijks met (jong)dementie in aanraking komen. Op die manier wordt het heel concreet wat dementievriendelijk werken kan betekenen. De tips, methodieken en goede praktijken die je in de oproep tot actie terugvindt, zijn gebaseerd op wat zij belangrijk en betekenisvol vinden.

“Een lokaal bestuur dat goed is voor personen met dementie, is goed voor al haar inwoners”, stelt Iris De Mol van VVSG.

Oproep voor ouderenraden en mantelzorgers

“De uitdagingen van vandaag geven kansen voor het sterker dementievriendelijk beleid van morgen! Gemeenten die geen werk maken van dementievriendelijk beleid gaan op een gegeven moment op hun eigen achterstand botsen […]”, aldus VVSG.  

Het opzet is tweevoudig: 

  • lokale besturen ondersteunen om dementievriendelijke ambities concreet te maken
  • belanghebbenden, van mantelzorgers tot leden van de lokale ouderenraad, iets in handen geven om hun lokaal bestuur (op haar verantwoordelijkheid) aan te spreken. 

Interactief doe-boek

De oproep tot actie is niet voor niets een 'doe-boek'. Het is de bedoeling dat je er ook effectief mee aan de slag kan gaan. Daarom is gekozen voor het format van een interactieve PDF boordevol pop-ups, filmpjes, goede praktijken, methodieken en tips.

Download het doe-boek.

Een aantal aandachtspunten voor je aan de slag kan gaan:

  1. Download de oproep tot actie en sla het document op op jouw computer.  
  2. Open het document in Adobe Acrobat Reader DC. De interactiviteit werkt het best in dit programma.
  3. Werkt een bepaalde link of pop-up niet naar behoren? Scroll door naar de bibliografie. Daar vind je een overzicht van alle linken terug. 

Meer informatie

Vragen over de oproep tot actie of over dementievriendelijke gemeenten in het algemeen? Mail naar iris.demol@vvsg.be.

Toegevoegd op 25 april 2019