Oproep Rode Kruis: Word jij crisisvrijwilliger in de woonzorgcentra?

Oproep Rode Kruis: Word jij crisisvrijwilliger in de woonzorgcentra?

crisisvrijwilliger rode kruis

Tijdens de eerste coronagolf stonden er maar liefst 11 000 vrijwilligers van het Rode Kruis klaar om meteen ingeschakeld te worden. Nu het virus opnieuw volop woekert in de woonzorgcentra, herlanceert het Rode Kruis een oproep om je te registreren als crisisvrijwilliger.

Wat zijn de taken van een crisisvrijwilliger?

Nu er heel wat zorgverleners uitgevallen zijn in de woonzorgcentra, zijn er handen tekort. Vrijwilligers worden opgeroepen om logistieke en lichte zorgtaken over te nemen. Denk aan bedden opmaken, koffie, thee en maaltijden uitdelen, kranten bedelen, …

Op die manier neemt de druk op de professionele zorgverleners af, waardoor zij zich kunnen focussen op de essentiële zorg voor bewoners.

Dat de inzet van de vele vrijwilligers tijdens de eerste golf van onschatbare waarde was, bevestigd ook Margot Cloet, bestuurder van Zorgnet-Icuro, een koepel van woonzorgcentra:

“De vele uren hulp die de Rode Kruisvrijwilligers geboden hebben, waren van onschatbare waarde voor onze zorgverleners én voor de bewoners. Onze woonzorgcentra hebben dit als heel waardevol ervaren en werden door de talrijke vrijwilligers gesteund omdat ze een deel van de taken van de medewerkers overnamen.  Zo konden ze zich maximaal focussen op de zorg van de bewoners.”

Margot Cloet, bestuurder van Zorgnet-Icuro

Hoe registreren?

Je kan je eenvoudig registreren via de website van het Rode Kruis.

Na registratie kunnen vrijwilligers een app downloaden en eenvoudig intekenen op hulpvragen in een straal van 30 km rond hun woonplaats.

Toegevoegd op 16 oktober 2020