Oproep: Onderzoek naar waarom mensen niet deelnemen aan een opleiding

Oproep: Onderzoek naar waarom mensen niet deelnemen aan een opleiding

levenslang leren

Was je ooit van plan om een opleiding te volgen, maar deed je het uiteindelijk niet? Of speel je momenteel met het idee om je bij te scholen, maar twijfel je om er werk van te maken? Dan ben jij de persoon die IDEA Consult en The Argonauts zoeken! In opdracht van de Vlaamse overheid willen de onderzoeksinstellingen te weten komen waarom mensen uiteindelijk beslissen om niet deel te nemen aan een opleiding. De onderzoekers zijn vooral nog op zoek naar oudere deelnemers.

Ben jij de geknipte gesprekspartner?

Wilde je een opleiding volgen, maar besliste je uiteindelijk toch om je niet in te schrijven? Of heb je interesse om een opleiding te volgen of je bij te scholen, maar weet je niet goed hoe je dat kan aanpakken? Dan ben jij de ideale kandidaat!

Bij dit onderzoek zijn alle soorten opleidingen, cursussen en vormingen voor volwassenen relevant. Dat kan een opleiding zijn voor je huidige job, maar ook een opleiding om een nieuwe job te vinden. Opleidingen die je wilt volgen uit eigen interesse, of opleidingen op je werkplek. Cursussen bij een onderwijsinstelling, maar ook bij organisaties als de VDAB of een sectororganisatie. Zowel korte als lange opleidingen, online opleidingen en opleidingen ter plaatse zijn van toepassing.

Wat verwachten ze van jou?

  • Wat? Een interview van een 45-tal minuten. Deelname aan het onderzoek is anoniem.
  • Waar? Online, via een platform naar keuze (Teams, Google Meets, …) of telefonisch. 

Wil je jouw verhaal delen? Of wens je eerst nog wat meer uitleg? Laat via deze link je contactgegevens achter of neem contact op met Lise Nackaerts via lise.nackaerts@ideaconsult.be.

Wat is het doel van het onderzoek?

De onderzoekers willen in kaart brengen waarom mensen beslissen om niet deel te nemen aan een opleiding. Ze gaan op zoek naar de factoren die die beslissing beïnvloeden en welke stappen mensen zetten voor ze die beslissing nemen. Met de resultaten van het onderzoek wil het Partnerschap Levenslang Leren van de Vlaamse Overheid het voor iedereen makkelijker maken om een opleiding te volgen of zich permanent bij te scholen. Het onderzoek helpt om een doelgericht beleid uit te stippelen zodat mensen in Vlaanderen écht werk maken van levenslang leren.

Toegevoegd op 16 april 2021