Hoe kijk jij aan tegen de torenhoge energiefacturen? Deel je verhaal!

Hoe kijk jij aan tegen de torenhoge energiefacturen? Deel je verhaal!

energie

Heb jij het ook moeilijk om je energiefactuur te betalen? Staat je thermostaat noodgedwongen een paar graden lager? Is je huis weinig geïsoleerd, maar zie je er geen beginnen aan om werken aan je woonst te doen? Of vond je ondertussen oplossingen? De Vlaamse Ouderenraad brengt volop in kaart welke impact de huidige energieprijzen en woonnoden hebben op ouderen. Daarvoor zijn we benieuwd naar jouw verhaal! 

Deel je ervaring

Veel ouderen wonen in verouderde, weinig geïsoleerde woningen. En lang niet elke oudere vindt het evident om te verhuizen of ingrijpende isolatiewerken uit te voeren. Voor ons beleidswerk zitten we daarom met twee vragen: 

  • Moet ook jij een groot deel van je inkomen gebruiken om energiefacturen te betalen? Welke concrete impact heeft dat op jou? Of moet je moeilijke keuzes maken tussen het verwarmen van je woning en andere kosten? Of ben je net geholpen door het sociaal energietarief? Laat het ons hieronder weten.  
  • Hoe is het met je woning gesteld? Is die goed geïsoleerd, of net niet? Zijn isolatiewerken praktisch en financieel haalbaar voor jou? Weet je bij wie je daarvoor terecht kan? Of werd je in het verleden net goed ondersteund?

Nieuw advies

Dit voorjaar wil de Vlaamse Ouderenraad een geactualiseerd advies overmaken aan de Vlaamse overheid. Je getuigenis helpt ons enorm vooruit. Op die manier krijgen we een beter zicht op de diverse situaties van ouderen.

Meer informatie

Heb je vragen over deze oproep? Neem contact op met onze beleidsmedewerker Marc Soubry via 02 209 34 57 of marc.soubry@vlaamse-ouderenraad.be.

PLAATS EEN REACTIE

Hervè Huys 15 Januari 2022 | 6:51

Dinsdag zal ik voor 2.000 lit. gasoil (verwarming) 1.574€ betalen.

François 21 Januari 2022 | 17:33

Alles gaat nar omhoog met 40% behalve het sociaal tarief
Dat ze het sociaal tarief brengen op 2000€ in hoge tegenmoetkoming
zou er al veel opgelost zijn
groetjes François

Renson Sylvain 25 Januari 2022 | 20:26

Besparen op verwarming, bij ons staat de centrale verwarming op stookolie dag en nacht op 16 graden en dan is het in de keuken
nog altijd 20 graden. een gezonde temperatuur als je wat beweegt en geregeld naar buiten gaat.
S'avonds een fleece aan en dat valt goed mee, wij wonen openbebouwing, alles gelijksvloer, volledig onderkeldert, dak en grote zolder
en muren geisoleerd.

Paul Staes 15 Januari 2022 | 12:56

1) energiepremies hoog rendementsglas : je moet eerst een factuur hebben vooralleer je deze kan aanvragen evenals een 0% lening bij het Vlaams Gewest, omgekeerde wereld. Voor een renovatiepremie 65+ badkamer en verhoogde wc, 6 maanden wachten na het indienen van een volledig correcte aanvraag met betaalde factuur, een veel té lange termijn, alle beslissingen bij het Vlaams Gewest duren min.6 mnd zo
2) ook mijn volledig correcte aanvraag om een tegemoetkoming bij de FOD SZ voor personen met een handicap ingediend 10/08/21, nog steeds geen beslissing : vertraging door Covid en overbelasting van de artsen die je aanvraag moeten bekijken met medisch verslag, bij mij opgemaakt door mijn specialist revalidatie arts (67j) tevens al jarenlange vaste arts aangesteld door de RB van Brugge wegens zijn competentie. De administratie is héél traag, behalve als je moet betalen : voertuigbelasting, onroerende belasting voor je appt. en bovenop torenhoge energiefacturen van electriciteit waarvan méér dan 50% toeslagen zijn, we zijn slachtoffer van het B monopoliesysteem, zeker als rechthebbende op ‘verhoogde tegemoetkoming’ en ‘sociaal tarief’ nu slechts 18 gr max (meestal 17) om 50m2 te verwarmen ! Een schande nà een beroepscarrière van 50 jaar in de verzekeringssector, elke € keurig officieel verdient en voor alles betaald.
Droevig op mijn 75 in juni en beperkt ♿️

Rik Platteau 16 Januari 2022 | 12:47

Drie jaar geleden zijn we gestart met het (ver)bouwen van een duurzame toegankelijke woning. Voorafgaandelijk zijn we op zoek gegaan naar info mbt energetische en isolerende maatregelen gekoppeld aan mogelijke premies, alsook naar mogelijkheden op vlak van toegankelijkheid. Gelet op activiteiten in een vorig professioneel leven dacht ik dat het fluitje van een cent zou zijn. Niets is minder waar! De technieken op vlak van verwarming en ventilatie, EPB of EPC, alle normen die voortdurend wijzigen, enz. vergen heel wat kennis. Daar bovenop komt nog het ganse kluwen aan voorwaarden om een premie of tegemoetkoming te bekomen. Tevens is het soms te overwegen of een investering wel de moeite waard is. Een degelijke communicatie en informatie ontbreekt meestal op lokaal niveau, de maatregelen en/of tegemoetkomingen zitten totaal verspreid, enz. De aanvragen voor premies vergen heel wat puzzelwerk, te meer een aantal bekomen documenten niet altijd voldoen (aannemers hebben geen tijd om een uitgebreide factuur te maken of zijn niet op de hoogte), enz. Alles verloopt digitaal wat voor sommigen misschien een brug te ver is. Tevens is het weken en maanden wachten op een behandeling van de aanvraag. Sommigen doen beroep op specialisten om de premies aan te vragen, wat dan weer centen kost. Tevens zijn sommige premies een druppel op een hete plaat. Er is duidelijk nood aan een degelijke begeleiding voor de oudere generatie. Soms worden initiatieven met goede bedoelingen uit de grond gestampt (mobiel infopunt, energie scan, enz.) maar helaas niet echt gecoördineerd.
De Vilvoordse seniorenadviesraad (waar ik voorzitter van ben) wil - na eerst een heropstartproces te hebben doorlopen - van het thema 'wonen voor ouderen' een speerpunt maken. Bedoeling is om samen met alle betrokken actoren het beleid op dat vlak wat aan te sturen aan de hand van concrete voorstellen en een plan van aanpak. Werk aan de winkel!

Hervè Huys 17 Januari 2022 | 16:09

Dag Rik, ik wens u alle succes met uw initiatief ‘wonen voor ouderen’ in de Seniorenadviesraad van Vilvoorde.
Hervè Huys voorzitter v.d. Seniorenadviesraad Deinze, Het Land van Nevele.

Sirjacobs Maurice 21 Januari 2022 | 17:22

De seniorenadviesraad Gooik( waarvan ik voorzitter ben) heeft een werkgroep samengesteld om te antwoorden op een bevraging vanuit de Woonwinkel Pajottenland, naar de 6 gemeenten uit het Pajottenland, omtrent - Hoe ouder worden in het dunbevolkte en voorzieningsarme Pajottenland. Wij hebben nu het resultaat van de bevraging van de 6 gemeenten binnen, en kunnen nu aan de slag om te zorgen dat de vele aanbevelingen door de gemeente in de praktijk omgezet worden.

Nele De Win 29 Januari 2022 | 13:02

Dag Rik, inderdaad hoor je dat van vele ouderen. Heel die administratieve rompslomp is echt een doolhof voor velen en dus vaak een hinderpaal om er aan te beginnen.
Bij ons in Haacht (waar ik voorzitter ben van de Haachtse Ouderenadviesraad, HOAR,) starten we met een werkgroep 'Betaalbaar en duurzaam wonen'. Ook wij zullen met een aantal stakeholders aan de slag gaan. Een hele uitdaging!

Hendrik 21 Januari 2022 | 17:16

Ikzelf woon in een appartementsgebouw op een dakappartement in Blankenberge. Het gebouw is goed geïsoleerd en de ramen zijn vernieuwd (afzonderlijk geïsoleerd en geen metaalramen) met dubbelglas. De gas- en elektriciteitsrekening van de verwarming en het warm water is gemeenschappelijk (ook de waterfactuur is gemeenschappelijk, te betalen volgens de grootte van het privatief). Iedereen betaalt dus mee (44 eigenaars). Privatief is er dus enkel een elektriciteitsrekening. Deze valt nog mee van bedrag. Ik betaal iets van 40 € per maand. Daar we aan de kust wonen, valt het klimaat goed mee. De zomers zijn niet te warm en de winters zijn mild.

Roland Rotsaert 21 Januari 2022 | 17:29

Ik woon in een recent gebouwd appartement en heb geen hoge energiekost (voorschotfactuur eind december 107 euro). Er zijn enkele zaken waarover ik in de debatten over dure energie niets hoor:

- Al tientallen jaren noteer ik elke maand mijn verbruik (blijkbaar als enige in mijn appartementsblok, ik heb nog nooit iemand ontmoet als ik de meterstanden kwam noteren in het meterlokaal). Ik stel hierbij vast dat gelijkaardige gezinnen in gelijkaardige woningen soms een sterk afwijkend verbruik hebben. Door vergelijking kan men leren.

- Al voor corona en voor de gestegen energieprijzen waren er veel gezinnen die niet rondkwamen, ondanks een goed inkomen. Ik vraag mij af hoe gezinnen tegenwoordig hun budget bijhouden, in een tijd waar rekeninguittreksels bijna niet meer te krijgen zijn en waar alles via smartphone betaald wordt. Ik tracht mijn uitgaven te registreren in een spreadsheet, maar dat is een lastige zaak. Ik heb enkele jaren geleden eens intensief gezocht naar een computerprogramma dat hierbij zou kunnen helpen, maar niets gevonden dat paste. Ik vind dat de banksector, als compensatie voor de inkrimpende dienstverlening, een computerprogramma (géén smartphone-app!) , gemeenschappelijk voor alle banken, zou moeten ter beschikking stellen waarmee vlot rekeninguittreksels en andere informatie zou kunnen getransfereerd worden naar de eigen computer, voor verwerking voor verwerking in een gezinsboekhouding. Ik denk dat heel veel gezinnen hiermee uit de nood zouden geholpen worden (als verenigingen en scholen hiervoor ook passende opleidingen voorzien).

- Niemand wil windturbines in zijn omgeving, dus worden ze massaal op zee gebouwd, maar die leveren energie die veel duurder is. Ook willen we hoogspanningsleidingen onder de grond stoppen, wat tien keer meer kost (en allesbehalve milieuvriendelijk is, want het materiaalverbuik is veel hoger). De vele actiegroepen zouden moeten beseffen dat zij de hoge energieprijzen deels zelf veroorzaken.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Toegevoegd op 14 Januari 2022