Hoe ervaar jij de quarantaineregels in woonzorgcentra?

Hoe ervaar jij de quarantaineregels in woonzorgcentra?

quarantaine woonzorgcentra

De Vlaamse Ouderenraad ontvangt opnieuw verontrustende signalen over quarantaineregels in woonzorgcentra. Ondanks het feit dat er een minimum aan bezoek gegarandeerd moet worden in elk woonzorgcentrum, lijken niet alle centra zich daaraan te houden. Hoe zit dat in jouw woonzorgcentrum? Deel het met ons!

Bezoek en welzijn garanderen

De balans tussen welzijn en veiligheid moet permanent centraal staan, bij elke beslissing die een woonzorgcentrum neemt. Sinds oktober 2020 is elk woonzorgcentrum daarom verplicht om bezoek toe te laten. Enkel bij een uitbraak van het virus, kan een centrum even de tijd nemen om zich te reorganiseren. Maar de richtlijnen zijn duidelijk: zelfs bij een uitbraak of geplande testing moet een minimaal bezoekrecht gegarandeerd zijn.

Deel jouw ervaringen

Zijn er in jouw woonzorgcentrum bezoekbeperkingen? En wanneer er een uitbraak is, reikt het woonzorgcentrum dan oplossingen aan, zoals bijvoorbeeld sneltesten? Laat het ons weten.

Krijgen de bewoners de zorg die ze nodig hebben? Of wordt het bezoek aan kinesist, kapper of logopedist uitgesteld? Wij horen graag je verhaal.

Je ervaringen delen kan door contact op te nemen met onze beleidsmedewerker Justine Rooze, via 02 209 34 53 (op weekdagen) of justine.rooze@vlaamse-ouderenraad.be. Of je kan het reactieformuliertje hieronder gebruiken.

We nemen je signaal mee

De Vlaamse Ouderenraad maakt deel uit van de Taskforce Covid 19-Zorg, die de situatie verder opvolgt. Daar zullen we deze signalen duidelijk laten klinken.

foto: © freepik

PLAATS EEN REACTIE

Ann Pyck 28 Januari 2022 | 17:47

Mijn pa is positief getest. Dus pas na 10 + 2 dagen PCR-test eventueel bezoekmogelijkheid, als hij negatief test. Alleen telefoon naar verpleging mogelijk. Duurt lang, als persoon 92 jaar is...

Christine 29 Januari 2022 | 17:59

Tgv een nieuwe coviduitbraak in het wzc van mijn moeder moeten bewoners nu alweer drie weken lang op hun kamer blijven. Er zijn geen activiteiten, bezoek mag beperkt maar is er hoe dan ook al niet veel meer. Niemand van de besmette bewoners of medewerkers is ernstig ziek, de meesten zijn asymptomatisch. Mensen worden nu eerder ziek van afzondering en gebrek aan prikkeling dan van covid.

Tjubix 1 februari 2022 | 22:37

Ik wil volledig bijtreden: Mensen worden nu eerder ziek van afzondering en gebrek aan prikkeling dan van covid. De nagel op de kop.

Luc 30 Januari 2022 | 11:26

Mijn moeder verblijft sinds 4 jaar in een WZC. Men doet er alles aan om het Covit-virus buiten te houden, maar het lukt niet altijd.
Heden mag er nog beperkt bezoek ontvangen worden en moeten de bewoners in hun (kleine) kamer blijven.
Het is misschien wel goed voor hun fysische gezondheid, maar mentaal gaan de bewoners eraan kapot!
Daarbij komt, dat bij het begin van de pandemie, mijn vader overleden is (geen Corona). Er geen normaal rouwproces is geweest voor mijn moeder. We zien haar geestelijke gezondheid achteruitgaan, zonder dat we er iets kunnen aan doen.
De situatie duurt al te lang, maar dit is (begrijp ik volledig) buiten onze/iedereens wil.
En dan is er nog het personeelstekort!
Toch mag men onze ouderen niet laten wegkwijnen!

Tjubix 31 Januari 2022 | 2:12

Mijn moeder met dementie is 3x negatief getest en moet samen met 11 andere negatief geteste bewoners 17 dagen in kamerisolatie waarvan 10 dagen zonder bezoek wegens een uitbraak. En bij nieuwe besmettingen zou dit nog worden verlengd. Wij gaan absoluut niet akkoord, het is schandalig, psychologische mishandeling. Mensen kwijnen gewoon weg en gaan nog verder achteruit. Het woonzorgcentrum doet zelf geen proactieve voorstellen. Er wordt enkel gevideobeld maar niet in het weekend. Videobellen is ruim onvoldoende. Dit is een noodkreet, stop deze waanzin!

BV 5 februari 2022 | 16:11

Ik ervaar dit ook als psychologische misbehandeling van ouderen. Bovendien durf je als familielid nauwelijks te reageren omdat je niet kan inschatten hoe men daarna met de bejaarde omgaat, Alle sociale controle is weggevallen.

Rudy Cools 3 februari 2022 | 20:45

Bijna alle dagen ben ik als mantelzorger; maar ook vrijwilliger op een dementieafdeling. Al sinds meer dan twee jaar. OP zo een afdeling is het nog moeilijker werken voor het personeel dat zo al zo zijn best doet. Een besmetting zoals we een jaar geleden gekend hebben - en ik op de covid afdeling heb geholpen - moeten we kunnen vermijden. Dementerenden kan je zomaar niet op hun kamers houden. Daar kan ik veel over zeggen maar het is een feit dat het personeel een nieuwe zware besmetting op de afdeling mentaal niet meer aan kan. Wat ik kwijt wil is dat al het personeel hun best doet om het hier buiten te houden maar dat sommige bezoekers het nog niet hebben begrepen. Ik wil er niet over uitweiden maar ik zou hier een verhaal kunnen neerschrijven met als triestig eindpunt zeven corona doden op vijftien bewoners in de gang. Veel zou mogelijk zijn - ook buiten een instelling - moest iedereen zijn gezond verstand gebruiken en regels respecteren.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Toegevoegd op 28 Januari 2022