Gezocht: Grootouders die een kleinkind hebben met een ernstige ziekte

Gezocht: Grootouders die een kleinkind hebben met een ernstige ziekte

kleinkind ziek

Odisee Hogeschool is op zoek naar grootouders die een kleinkind hebben met een ernstige ziekte en/of aandoening. Het onderzoek heet het ‘KADET-project’ en onderzoekt de noden van grootouders ten aanzien van de broers of zussen van het ziek kleinkind.

Doel van het onderzoek

Uit de literatuur en onderzoek blijkt dat - wanneer een kind gediagnosticeerd wordt met een ernstige of langdurige ziekte - er voor het gezin en de familie een moeilijke periode start. Veel van de aandacht van de ouders gaat dan naar het zieke kind, waardoor grootouders vaak een ondersteunende rol op zich nemen met betrekking tot de broers en de zussen van het zieke kind. Maar dat is niet altijd eenvoudig.

KADET-boek

Odisee Hogeschool ontwikkelde het KADET-boek. Dat boek moet grootouders ondersteunen in hun rol ten aanzien van de broers en zussen. Het boek bevat dialoogtips om samen met de broers en zussen in gesprek te gaan over gevoelens en emoties die de situatie met zich meebrengt. Er staan ook oefeningen in om samen op zoek te gaan naar leuke activiteiten.

Meedoen?

Ben jij grootouder van een ziek kleinkind dat broers of zussen heeft tussen 4 en 10 jaar? En wil je het KADET-boek graag uittesten? Neem dan contact op met onderzoeker Delphine Maes via delphine.maes@odisee.be of 0478 05 67 57.

Nadat je het boek hebt uitgetest, volgt er een interview waarbij de onderzoekers peilen naar je ervaringen.

Meer informatie

Surf naar www.odisee.be/kadet.

Toegevoegd op 24 februari 2023