Enquête: Het inzetten van honden bij personen met beginnende geheugenproblemen

Enquête: Het inzetten van honden bij personen met beginnende geheugenproblemen

ouderen hond

Dementiehonden worden in Australië, Schotland en Zweden sinds enkele jaren voltijds thuis ingezet bij ouderen die beginnende dementie of milde geheugenstoornissen hebben. De hond biedt hen ondersteuning op maat op vlak van de dagelijkse routine, zoals opstaan en gaan slapen, eten, medicatie, lichaamsbeweging en deelnemen aan activiteiten. Ook zorgt de hond ervoor dat de omgeving zich minder zorgen maakt en dat ‘het zorgen voor’ als minder belastend wordt ervaren. De Artevelde Hogeschool wil nu te weten komen of er ook in België interesse is in zulke honden.

Honden kunnen zeker een meerwaarde zijn op vlak van sociaal contact, emotionele verankering, lichaamsbeweging en dagelijkse routine. Samen met Hachiko VZW, dat hulphonden opleidt, doen studenten van de Artevelde Hogeschool een onderzoek. Ze willen te weten komen of er nood/interesse is in thuiswonende dementiehonden.

Neem deel

Ben jij een mantelzorger van of ben je zelf een oudere persoon met beginnende dementie of milde geheugenstoornissen? Heb je voeling voor en interesse in honden? Dan kan je deelnemen aan deze enquête.

Meer informatie

Neem contact op met studenten Rani Leys, Raf Vandekerckhove of Kaya Claessens via het mailadres bap.dementiehond@outlook.com. Of met Kathleen Willems, de begeleidende docent van de Arteveldehogeschool te Gent, via kathleen.willems@arteveldehs.be. 

Toegevoegd op 5 March 2021