De Warmste Week selecteert ook projecten voor ouderen

De Warmste Week selecteert ook projecten voor ouderen

warmste week

Tijdens De Warmste Week, die start op 18 december, staat het thema ‘Kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen’ centraal. 1 op de 5 Vlamingen geeft aan niet zichzelf te kunnen zijn. Bijvoorbeeld door hoe ze eruitzien, wie ze graag zien, omdat ze minder kansen krijgen in het leven of omdat het mentaal of fysiek (even) wat minder gaat. Tijdens De Warmste Week wordt geld ingezameld dat wordt verdeeld onder 200 geselecteerde projecten. In die selectie vindt de Vlaamse Ouderenraad 7 boeiende projecten terug die gericht zijn op ouderen.

Eén pot, 200 projecten

De Warmste Week riep VZW’s en non-profitorganisaties op om een eigen invulling te geven aan ‘Kunnen zijn wie je bent’ en een plan uit te werken van wat ze precies willen realiseren. Uit de inzendingen koos een onafhankelijke jury van de Koning Boudewijnstichting, aangevuld met enkele #DWW21 jongerenambassadeurs, 200 projecten. Het geld dat tijdens de Warmste Week ingezameld wordt, komt in één pot. Die wordt verdeeld onder deze geselecteerde projecten, waaronder ook enkele initiatieven voor ouderen.

Betere ondersteuning voor de Zorgmoatjes van S-Plus

Zorgmoatjes van S-Plus zijn vrijwilligers die inzetten op activiteiten voor personen met dementie én hun mantelzorger. Het initiatief wil nog meer ondersteuning kunnen bieden aan mantelzorgers.

Tijdens de Ouderenweek van 2019 ging de Vlaamse Ouderenraad langs bij de Zorgmoatjes.

Lees meer over de Zorgmoatjes op onze website.

Meer regio's voor DUO for a JOB

DUO for a JOB koppelt jonge werkzoekenden met een migratieachtergrond van buiten de EU (de ‘mentees’) aan ervaren 50-plussers (de ‘mentoren’) die hen helpen in de zoektocht naar werk. De organisatie wil zijn werking uitbreiden naar meerdere regio's in België.

In ons magazine Actueel van januari 2020 ging de Vlaamse Ouderenraad in gesprek met een mentor en mentee.

Lees meer over DUO for a JOB in Actueel. (pagina 8)

Riksja's voor Axi vzw

Axi vzw begon een tijdje geleden met een riksja-taxidienst voor minder mobiele of oudere mensen in de stad. Jonge vrijwilligers brengen de riskja tot aan hun deur zodat ze een koffietje kunnen gaan drinken of een frisse neus kunnen halen. De vzw wil nu de riksja’s uitbreiden tot een volwaardig Antwerps deelsysteem, waarin bijvoorbeeld ook woonzorgcentra kunnen stappen.

Een beleef-tv voor WZC Vincenthove

Woonzorgcentrum Vincenthove in Roeselare wil een interactieve activiteitentafel of beleef-tv aankopen. Die helpt ouderen met dementie om te  communiceren en te bewegen.

'Minne en Meer' van Expertisecentrum Dementie Paradox

Onder de noemer 'Minne en meer' wil het Expertisecentrum drie spelen uitwerken om intimiteit en seksualiteit bespreekbaar te maken bij zowel personen met dementie, mantelzorgers als hulpverleners.

'Fiets uit je vel' van WZC Passionisten

Woonzorgcentrum Passionisten in Tienen wil een duofiets aankopen waarmee bewoners, samen met een begeleider, momenten buiten het centrum kunnen beleven. Een eerder proefproject tijdens afgelopen zomer bewees alvast dat het een enorme verrijking was voor de mobiliteit en vrijheid van de bewoners.

Een belevingstuin voor WZC Sint-Jozef

Door de inrichting van een toegankelijke belevingstuin wil woonzorgcentrum Sint-Jozef in Haaltert bewoners opnieuw toegang geven tot een groene omgeving. Daar kunnen ze gezellig vertoeven. Ook kunnen ze er zaaien, planten, oogsten en proeven.

Steun De Warmste Week

Wil je deze projecten steunen? Dat kan. Op www.dewarmsteweek.be ontdek je hoe je acties opzet, een vrije gift doet of een gadget koopt.

Toegevoegd op 14 December 2021