Werelddag Suïcidepreventie

Werelddag Suïcidepreventie

zelfdoding

Op 10 september is het Werelddag Suïcidepreventie. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding. Elk jaar denken meer dan 200.000 Vlamingen aan zelfdoding, onder hen ook heel wat ouderen.

Ook ouderen slachtoffer

Uit de laatste evaluatie van de suïcidecijfers bleek dat de suïcidecijfers onder ouderen teruggelopen zijn tussen 2000 en 2018. Goed nieuws, maar ouderen blijven een belangrijke risicogroep voor overlijden door zelfdoding. Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op 10 Belgische 50-plussers worstelt met zelfmoordgedachten of een doodswens heeft. Het is bovendien opvallend dat hoewel het aantal zelfmoordpogingen afneemt met het ouder worden, het risico van overlijden door zelfmoord net toeneemt. Bij ouderen kennen zelfmoordpogingen dus vaker een fatale afloop.

Kopzorgen verdienen zorg

De Vlaamse Ouderenraad vraagt via haar campagne ‘Kopzorgen verdienen zorg’ al langer aandacht voor het psychisch welzijn van ouderen. We vragen om psychische problemen op oudere leeftijd bespreekbaar te maken.

Soms geeft een oudere zelf aan dat het niet meer gaat of dat het allemaal niet meer hoeft. Hier wordt amper bij stilgestaan. Zo’n uitspraken lijken als normaal beschouwd te worden, terwijl het toch om een verontrustend signaal kan gaan. Zowel naasten als zorgprofessionals gaan er al te vaak licht overheen. We hopen dat onze campagne ertoe kan leiden dat meer mensen signalen van psychisch onwelzijn herkennen bij ouderen en een betekenisvol gesprek durven aangaan.

Nils Vandenweghe, directeur Vlaamse Ouderenraad

Doe mee

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) maakte een overzicht van de manieren waarop ook jij kunt deelnemen aan de Werelddag Suïcidepreventie. Dat kan in de eerste plaats door betrokkenheid te tonen en (live of virtueel) een gele pin te dragen, het internationale symbool voor suïcidepreventie. Daarnaast vragen ze ook om goed voor jezelf en elkaar te zorgen. Op de website van VLESP vind je tips voor zelfhulp, tips over hoe je iemand kan helpen en tips voor nabestaanden.

Belangrijk is alvast om erover te praten. Hiervoor kan je altijd terecht bij de Zelfmoordlijn. Je kan hen bellen via het nummer 1813, maar ook chatten, mailen of het online forum bezoeken zijn een optie.

Toegevoegd op 9 September 2021