Webinar 'Ouderenmis(be)handeling': 12 en 13 juni 2023

Webinar 'Ouderenmis(be)handeling': 12 en 13 juni 2023

Ouderenmis(be)handeling

© Pixabay

Op 15 juni is het de Internationale Dag tegen Ouderenmis(be)handeling. Naar aanleiding van die dag organiseert het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling (VLOCO) twee bijscholingsmomenten voor professionelen.

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat bijna 1 op 6 van de ouderen slachtoffer is van één of andere vormen van geweld. Dat zijn hoge cijfers. Het is dan ook broodnodig dat het thema onder de aandacht gebracht blijft. 

Niet altijd kwaad opzet

Kwaadwillig opzet is geen vereiste om te spreken over ouderenmishandeling of ouderenmisbehandling. Soms gebeuren handelingen onbewust vanuit onwetendheid, onkunde of onmacht, vanuit overbelasting van de mantelzorger. In deze situaties spreken we dan eerder van ontspoorde zorg. De ‘(be)’ in de term ‘ouderenmis(be)handeling’ benadrukt het verschil. Want de aanpak van ontspoorde zorg verschilt wel degelijk van die van ouderenmishandeling, waarbij men de intentie heeft kwaad te berokkenen of gewin te bekomen.

Programma

Het webinar wordt gegeven door Nele Desmet, een juriste bij tZitemzo. 

Doelgroep

Het webinar is gericht op studenten en professionals zoals sociaal werkers, psychologen, huisartsen, thuisverpleegkundigen en zorgkundigen.

Datum

12 juni 2023 van 9.30 uur tot 13 uur of 13 juni 2023 van 9.30 uur tot 12.30 uur. 

Locatie

Online.

Inschrijven

Het webinar meevolgen kost 50 euro. De prijs is inclusief het boek Ouderenmis(be)handeling: praat erover!.

Inschrijven kan tot en met 7 juni. Je inschrijving is definitief na storting van de deelnameprijs op rekening BE16 0688 9752 6374 op naam van CAW Oost-Vlaanderen met vermelding van ‘naam deelnemer – webinars juni 2023’. Hier vind je de link om je in te schrijven.

Meer informatie

Hier vind je meer informatie over de webinars en het programma.

Zelf ouderenmis(be)handeling melden

Herken jij deze situatie? Neem bel naar 1712, gratis en anoniem. Zij staan voor je klaar met een luisterend oor en advies.
Ben je als professional actief en merk je zulke situaties op? Neem contact op met VLOCO via 078 15 15 70 of ouderen@cawoostvlaanderen.be.
Toegevoegd op 4 mei 2023