[VOLZET] Labo Ouderenbeleid 'Samen bouwen aan een zorgzame buurt': November 2021

[VOLZET] Labo Ouderenbeleid 'Samen bouwen aan een zorgzame buurt': November 2021

Labo Ouderenbeleid

Vlaamse Ouderenraad·Lokaal, VVSG en VUB lanceren samen het gloednieuwe interactieve concept: ‘Labo Ouderenbeleid’! Je kan je nu gratis inschrijven.

Voor wie?

Leden van ouderenraden, ambtenaren en schepenen ouderenbeleid. Want de wisselwerking tussen deze drie spelers vormt vaak de drijvende kracht achter een sterk lokaal ouderenbeleid. Samen zoomen we in op actuele uitdagingen, gelinkt aan het lokaal ouderenbeleid.

Een  zorgzame buurt

In de eerste sessie van ons Labo Ouderenbeleid staan zorgzame buurten centraal. Veel lokale besturen zetten dit actuele thema hoog op de agenda. En ook heel wat ouderenraden tonen hun betrokkenheid en gaan mee op zoek naar manieren om zorgzame buurten te doen slagen.  

Het programma van deze sessie biedt ouderenraden en lokale besturen de kans om in gesprek te gaan met elkaar. Hoe kijken ze naar zorgzame buurten? Hoe realiseer je dat in de praktijk? Welke barrières en uitdagingen zijn er? Die uitwisseling wordt verrijkt met bevindingen van de Vrije Universiteit Brussel uit hun onderzoek voor de Koning Boudewijnstichting naar 35 lokale initiatieven rond zorgzame buurten, gesteund door het Fonds Dr. Daniël De Coninck.

Wat mag je verwachten?

Tijdens het Labo Ouderenbeleid staat uitwisseling centraal. Het worden interactieve sessies, waar we complementaire inzichten over gedeelde uitdagingen in kaart brengen en samen zoeken naar verbindende oplossingen. 

Het Labo is een werkplek. We verwachten  een actieve inzet van de deelnemers en een grote bereidheid tot ervarings- en kennisuitwisseling. Jouw input is de drijvende kracht achter onze sessies. De noden en interesses die in de eerste sessie naar boven komen, vormen het vertrekpunt voor de volgende sessies in 2022.

Wat neem je mee naar huis?

Jouw deelname aan het Labo levert inzichten op in wie welke rol kan opnemen in de uitbouw van een inclusief lokaal ouderenbeleid. Je leert nieuwe mensen kennen die net zoals jou de lokale puzzelstukken in elkaar willen doen passen. Je creëert ideeën om samen met ouderen een trapje hoger te klimmen op de participatieladder. Bovendien neem je inspiratie mee om in je eigen gemeente of stad verder aan de slag te gaan met de uitbouw van zorgzame buurten.

Data en locaties

Deze eerste sessie wordt op 2 locaties georganiseerd. Je schrijft je in voor de locatie van jouw voorkeur. De sessies zijn gratis.  

Maandag 8 november 2021 van 10 tot 12.30 uur met broodjeslunch: Jeugdherberg De Blauwput te Leuven - Volzet

Dinsdag 16 november 2021 van 10 tot 12.30 uur met broodjeslunch: Monasterium Poortackere te Gent - Volzet

Deelnemen

Deelnemen is gratis. Om je in te schrijven, geef je je gegevens en keuze van locatie door aan cindy.desutter@vvsg.be.

Meer informatie

Meer weten over het Labo Ouderenbeleid? Contacteer nadia.denayer@vlaamse-ouderenraad.be of bel haar op 02 209 34 58.

Toegevoegd op 15 oktober 2021