Studiedag ‘Voor altijd verbonden, de kracht van (einde) levensverhalen’: 3 september 2020

Studiedag ‘Voor altijd verbonden, de kracht van (einde) levensverhalen’: 3 september 2020

Oudere vertelt verhaal

De kracht van het werken met levensverhalen in de ouderenzorg en in de palliatieve zorg is gekend. Meer en meer wordt de nodige tijd en ruimte besteed aan het verleden en de toekomst van ouderen, ook al zijn sommigen kwetsbaar en fragiel. Professionals kunnen aan de hand van methodieken leren om de nodige aandacht te besteden aan het levensverhaal van de ouderen, ook al schieten woorden vaak tekort. Ook op het einde van het leven denken veel ouderen na over hun leven en over de toekomst.

Luisteren naar emotionele en spirituele noden is vaak moeilijker. Toch horen deze gesprekken bij kwaliteitsvolle zorg. Een gesprek dat terugblikt op het leven en vooruitkijkt naar het einde van het leven biedt mogelijkheden in het kader van warme en betrokken zorg. Professionals kunnen leren om verbindend te communiceren, dit werkt ook extra verbindend voor de betrokkene en zijn naasten.

Programma

Voormiddag: Els Messelis (gerontologe en docente Odisee) deelt hoe je als professional op een creatieve manier kan omgaan met het individuele levensverhaal van de oudere volwassene. Ze biedt tips en tricks om heel concreet met een aantal creatieve methodieken aan de slag kan gaan.

Namiddag: Hilde Ingels (vzw Amfora) schetst hoe een training voor 'Afscheid dat verbindt' verloopt. Hoe kan je een moeilijk thema als het levenseinde in een eindelevensverhaal uitwerken en zo verbindend communiceren met de bewoner en zijn naasten? Ze presenteert ook de Verbinddoos als instrument om samen met de ouderen met eindelevensvragen aan de slag te gaan.

Datum

3 september 2020 van 9 tot 16.30 uur.

Locatie

Odisee Campus Aalst
Kwalestraat 154
9320 Aalst

Inschrijven

Deelnemen kost 100 euro. Inschrijven doe je hier.

Toegevoegd op 5 juni 2020