Online symposium ‘Een reis naar betere dementiezorg’: 21 september 2020

Online symposium ‘Een reis naar betere dementiezorg’: 21 september 2020

betere dementiezorg expertisecentrum dementie vrouw ouderen hond

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen kijkt op deze studiedag samen met de zorg- en welzijnssector naar hoe betere zorg voor mensen met dementie georganiseerd kan worden. Het symposium is vooral gericht op zorgvoorzieningen (thuiszorg, residentiële zorg en ziekenhuizen) die werken met mensen met dementie en met het referentiekader dementie aan de slag willen. Maar iedereen met interesse in verandertrajecten in de zorg is van harte welkom.

Programma

Docent Koen Geenen (Thomas More) geeft ons een aantal concrete tips en adviezen over verandertrajecten in de zorg. Prof. Hilde Verbeek (Maastricht University) licht het concept ‘zorgomgevingen’ voor mensen met dementie toe, alsook wat dit betekent in de thuiszorg, de residentiële zorg en in ziekenhuizen. Nicci Gerrard, bekend als de helft van het thrillerduo Nicci French, leest ons enkele fragmenten uit haar boek ‘What dementia teaches us about love’ voor en praat met Jan Steyaert van het expertisecentrum over haar eigen ervaringen met haar vader en over de John’s Campaign die voor mantelzorgers in het ziekenhuis een revolutie betekende.

De Vlaamse werkgroep voor mensen met dementie stelt haar eerste manifest voor. Wat vinden mensen met dementie belangrijk?

Ook krijgen zes goede praktijken het woord. In januari 2019 kondigde een call van de Vlaamse overheid de mogelijkheid aan om als pilootproject een jaar lang begeleiding en coaching bij het referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie te krijgen. De geselecteerde projecten kregen van april 2019 tot en met maart 2020 ondersteuning van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Wat hebben zij op een jaar tijd verwezenlijkt? Waar zijn ze op gebotst? Waar dromen ze nog van?

Minister Beke sluit de dag af met een vooruitblik op de toekomst van de zorg voor en de ondersteuning van mensen met dementie in Vlaanderen.

Ontdek hier het gedetailleerde programma.

Datum

Maandag 21 september 2020, Werelddag Dementie, van 09.30 tot 15.20 uur.

Locatie

Dit is een digitaal symposium.

Inschrijven

Deelnemen kost 59 euro. Inschrijven doe je hier.

Toegevoegd op 27 augustus 2020