Eén tegen allen, allen tegen vallen: 19-25 april 2021

Eén tegen allen, allen tegen vallen: 19-25 april 2021

valpreventie

Ongeveer een op drie 65-plussers komt minstens eenmaal per jaar ten val: 33% van de thuiswonende ouderen en zelfs 50% van ouderen die in een woonzorgcentrum wonen. Daarom wordt er tijdens de jaarlijkse Week van de Valpreventie aandacht gevraagd voor val- en fractuurpreventie. 

Niet enkel lichamelijke gevolgen

Vallen is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Een val kan niet alleen lichamelijke gevolgen hebben, maar ook op psychologisch, sociaal en financieel vlak zijn de gevolgen niet te onderschatten. Hoewel vaak gedacht wordt dat vallen hoort bij het ouder worden, kunnen veel vallen voorkomen worden als de onderliggende risicofactoren worden aangepakt.

Tijdens de campagneweek met als slogan ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’, worden ouderen, hun familie en alle gezondheidszorg- en welzijnswerkers in Vlaanderen geïnformeerd over val- en fractuurpreventie.  

Uitdaging aanvaard

Bovendien dagen Saartje Vandendriessche, Prof. Melissen, Astrid Stockman en Steven Goegebeur de vijf Vlaamse provincies en Brussel uit om tijdens de campagneweek de strijd tegen elkaar aan te gaan voor de titel van ‘beste valpreventieprovincie van het jaar’. De provincies krijgen vier opdrachten die focussen op belangrijke valrisicofactoren: 

  • Start de week actief: beweeg samen met Saartje op maandag 19 april en maak kennis met een aantal oefeningen die je makkelijk in het dagelijkse leven kan toepassen. 
  • In de smaak vallen: maak een gezonde maaltijd vol met vit D, calcium en eiwitten en stuur het resultaat door naar het EVV. 
  • Wandelen zonder vallen: wandel door je bekende omgeving en breng in kaart waar successen en knelpunten zitten. 
  • Zet je beste schoentje voor: maak een zo lang mogelijke slinger met gepast schoeisel en laat dit op een creatieve manier zien. 

Meedoen? Registeren kan hier voor 14 april.

Samen met verschillende partners

De 10e editie van de Week van de Valpreventie gaat door van 19 tot en met 25 april 2021. Die campagneweek is een samenwerking tussen het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV), het Vlaams Instituut Gezond Leven en het LOkaal GezondheidsOverleg (LOGO), met ondersteuning van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. 

Meer weten?

Surf naar www.valpreventie.be/week-van-de-valpreventie

Toegevoegd op 12 March 2021