Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadOproepen

Actiedag #bibvooriedereen: 19 januari 2018
FotoSinds 2016 zijn steden en gemeenten niet meer verplicht om een bibliotheek te hebben. Ze bepalen nu zelf of een bibliotheek nodig is en welke werking zij moet uitbouwen. De voorbije jaren werd op vele plekken in Vlaanderen al bespaard op collectie, personeel en werking. Verschillende organisaties slaan nu de handen in elkaar om via een campagne het belang van bibliotheken te signaleren.
 
Word vrijwilliger bij Tele-Onthaal en bied een uitweg!
FotoElke dag rinkelt de telefoon 300 keer bij Tele-Onthaal. Elke avond zoeken gemiddeld 25 mensen de weg naar de Tele-Onthaal chat. Eén ding hebben ze gemeen: ze willen praten over hun problemen, hoe groot of klein ook. Door te luisteren, helpen vrijwilligers hen een hele stap verder. Dat doen ze gratis, anoniem en 24/7.
 
Petitie om van Europa een veilige plaats te maken voor meisjes en vrouwen
Foto28% van de oudere vrouwen in Europa heeft tijdens het laatste jaar geweld of misbruik ondergaan. De Europese Vrouwenlobby bundelde dat en andere cijfers en verhalen in een factsheet. naar aanleiding van de veertiendaagse tegen geweld op vrouwen.
 
ABVV Senioren lanceert campagne #ZorgZonderZorgen
FotoCoördinerend minister van ouderenbeleid Jo Vandeurzen wil tegen 2018 de ouderenzorg ingrijpend veranderen. Hij doet hiervoor een appèl op de informele zorg. Dat baart de ABVV Senioren ernstige zorgen: "Is dit echt het model waar we naartoe willen?" Daarom lanceren ze de campagne Zorg Zonder Zorgen waarmee ze pleiten voor een betaalbare, warme en toegankelijke ouderenzorg.
 
Campagne #bibvooriedereen
FotoSinds 2016 zijn steden en gemeenten niet meer verplicht om een bibliotheek te hebben. Ze bepalen nu zelf of een bibliotheek nodig is en welke werking zij moet uitbouwen. De voorbije jaren werd op vele plekken in Vlaanderen al bespaard op collectie, personeel en werking. Verschillende organisaties slaan nu de handen in elkaar om via een campagne het belang van bibliotheken te signaleren.
 
Plaats gezondheid op de agenda van de lokale verkiezingen in 2018
FotoGezondheid wordt steeds belangrijker in ons dagelijks leven. Of het nu gaat om stoppen met roken, evenwichtiger eten, of meer bewegen: mensen maken bewuste keuzes om gezonder te gaan leven en zijn bekommerd om hun leefomgeving. Het Vlaams Instituut Gezond Leven roept daarom samen met partners een fictieve partij in het leven: de Partij voor een Gezonde Gemeente (PGG).
 
Oproep: 70-plusser en moeite met stappen, opstaan uit een stoel of de trap opgaan?
De spierfunctie neemt af bij ouderen. Hoewel dit normaal is, zijn er ouderen waarbij dit proces in heviger mate plaatsvindt waardoor zij een verhoogd risico lopen om te vallen en hun vermogen om zelfstandig te functioneren verliezen. Die mensen kunnen deelnemen aan een onderzoek van de Belgische Universitaire Ziekenhuizen.
 
Oproep: bevraging van MAS-bezoekers
FotoEnkele Antwerpse studenten onderzoeken de verlangens en noden van ouderen bij een bezoek aan het Museum Aan de Stroom. Neem deel aan hun korte enquête.
 
Oproep: Mentor2Work
FotoHet Minderhedenforum lanceerde deze maand 'Mentor2Work'. Een nieuw tewerkstellingsproject met één missie: de afstand tussen werkgevers en potentiële medewerkers met een migratieachtergrond verkleinen. Hiervoor zijn ze op zoek naar mentoren met expertise in verschillende sectoren.
 
UZ Brussel en VUB lanceren ZORG2030
FotoUZ Brussel en Vrije Universiteit Brussel lanceren een brede dialoog over de gezondheidszorg in de toekomst. Terwijl velen het eens zijn met de manier van werken in onze gezondheidszorg, blijft veel bij het oude. En wat verandert, verandert (te) traag. Waar willen we met onze gezondheidszorg naartoe tegen 2030? Dat is de vraag die de organisatoren met ZORG2030 op de agenda plaatsen.
 
Oproep: deel je computerkennis met anderen
FotoBen je handig met de computer, tablet of smartphone? Vind je snel je weg op het internet? Heb je wat tijd? Dan heeft Seniornet Vlaanderen jouw hulp nodig.
 
Oproep: grootouders over uitjes met kleinkinderen
FotoDe website UiTmetVlieg.be zoekt oma's en opa's die graag hun ervaringen willen delen over uitstapjes met hun kleinkind(eren). De website bundelt een heleboel tips voor familie-uitstapjes en een uitgebreide zoekkalender.
 
Deel je idee voor de toekomst van je gemeente
FotoIn de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 word je als burger uitgedaagd om mee te denken over de toekomst van je gemeente. Beweging.net vraagt met ‘Iedereen Burgemeester’ aan verenigingen, sociale organisaties en burgers om ideeën voor hun stad of gemeente te delen via een online platform. Naast ideeën posten, kan je ook andere ideeën beoordelen en erop reageren.
 
Oproep: vrijwilligers gezocht voor ‘vriend van de thermostaat’
FotoWil je graag helpen bij het optimaal instellen van de verwarming bij gezinnen in jouw gemeente? Dit najaar zet de provincie Antwerpen opnieuw in op optimaal verwarmen. Door bewuster te verwarmen kan je heel wat energie besparen. Als vrijwillige coach ga je op huisbezoek bij geïnteresseerde gezinnen. Je geeft hen tips op maat en helpt hen bij het zuinig instellen van hun verwarming.
 
Oproep: Odisee Hogeschool start buddyproject
Het buddyproject van Odisee brengt mensen samen. 'Buddy' betekent letterlijk een maatje, een vriend(in). In dit project is de buddy een student van de bacheloropleiding Verpleegkunde aan Odisee. Een 'cliënt' is in dit geval een oudere persoon. Op basis van een match wordt een 'buddy' gekoppeld aan een 'cliënt'.
 
Oproep: senioren helpen senioren op weg!
FotoBen je geïnteresseerd in het thema ‘Ouderen en Mobiliteit’, ontmoet je graag mensen in je buurt en kan je anderen -met het nodige geduld- enthousiast maken? Dan ben jij de persoon die Trein Tram Bus zoekt. Voor het project ‘Senioren helpen Senioren op weg’ zoeken wij geëngageerde 55+'ers in de regio Vlaamse Ardennen die kwetsbare ouderen in hun buurt willen helpen door hun mobiliteit te verbeteren. Dit door eens bij hen langs te gaan en uitleg te geven over hoe ze het openbaar vervoer, mindermobielencentrales, de sociale taxi, … kunnen gebruiken.
 
Oproep: onderzoek naar kwetsbaarheid bij 80-plussers
Voor de Butterfly-studie ‘Brussels Study on the Early Predictors of Frailty’ is de VUB op zoek naar deelnemers van 80 jaar en ouder. Met deze studie willen onderzoekers de risicofactoren van kwetsbaarheid vroegtijdig opsporen.
 
Oproep: Woensdag Fietsdag
FotoWoensdagfietsdag.be wil van fietsen een gewoonte maken. Want één dag per week op de trappers, maakt al een groot verschil. Voor de mobiliteit, het milieu, maar in de eerste plaats voor jezelf. Vanuit hun engagement voor duurzame mobiliteitsoplossingen lanceren Cera, Mobiel 21 en KBC daarom samen met een groeiend aantal enthousiaste partners Woensdagfietsdag.be. Onder het motto “Go with the velo!” sporen ze elke Vlaming aan om minstens één dag per week te fietsen en zo van fietsen stilaan een gewoonte te maken.
 
Oproep: onderzoek naar voortgang van Alzheimer
Momenteel loopt op de dienst Geriatrie van het universitair ziekenhuis Brussel (te Jette) een onderzoek naar de veiligheid en doeltreffendheid van een experimenteel medicijn dat potentieel kan helpen om geheugenverlies in verband met de ziekte van Alzheimer te vertragen. Hiervoor zijn zij op zoek naar mensen tussen 60 en 85 jaar die geen symptomen hebben, maar die bezorgd zijn dat ze in de toekomst de ziekte van Alzheimer kunnen krijgen.
 
Oproep: deelnemers voor onderzoek rond mindfulness bij zelfmoordgedachten
Met de ‘Prospect-studie' wensen onderzoekers van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) de effectiviteit van Mindfulness Based Cognitieve Training (MBCT) voor het verminderen van suïcidegedachten te onderzoeken. Zij zoeken hiervoor deelnemers.
 
Start jouw regio, gemeente of stad ook met de UiTPAS?
FotoDe spaar- en voordeelkaart UiTPAS stimuleert iedereen om meer en anders te participeren aan het ruime vrijetijdsaanbod in cultuur en sport. De gebruiker spaart punten die hij of zij kan omruilen voor voordelen. De UiTPAS helpt om drempels te verlagen, niet in het minst de financiële drempel waarmee mensen in armoede het lastig hebben. Tot 15 april 2017 kunnen regio’s, gemeenten of steden zich kandidaat stellen om te starten met de UiTPAS.
 
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel