Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadKalender

Warme Tuin symposium: 12 of 21 juni 2018
FotoEnkele jaren nadat de eerste Warme Tuin werd ingericht, organiseert Landelijke Gilden nu het eerste Warme Tuin Symposium. Daarin blikken ze terug op de tuinen die al gerealiseerd zijn en kijken ze vooruit naar de mogelijkheden en kansen voor de toekomst.
 
Studiedag ‘Naar een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid’: 22 juni 2018
FotoOns Zorgnetwerk, een van de zes erkende verenigingen voor gebruikers en mantelzorgers, coachte een aantal bedrijven die zich inzetten voor een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Samen met Hogeschool West-Vlaanderen bundelden ze theoretische inzichten, instrumenten en praktijkervaringen in het boek ‘Werken-Zorgen-Leven, naar een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid’. Dit boek wordt uitgebracht op de studiedag en is een goede leidraad om een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid uit te bouwen in een bedrijf, organisatie of openbaar bestuur.
 
Beurs voor mantelzorgers 'You care? We care!': 23 juni 2018
FotoOp de Dag van de Mantelzorger organiseert Thomas More Hogeschool een beurs voor mantelzorgers. Deze brengt het zorg- en vrijetijdsaanbod tot bij de mantelzorger. Standhouders vertellen je meer over het aanbod van dienstencentra, praktische hulpmiddelen, vakantie met zorg, thuisleveringsdienst, ...
 
‘Who cares? We care’ - Mantelzorg in Europa: 29 juni 2018
FotoCoface, de Europese koepel van gezinsorganisaties, hield een bevraging bij mantelzorgers in Europa. Daaruit vloeide het rapport 'Who cares, study on the challenges and needs of family carers in Europe’ voort. De Gezinsbond en VLEVA (het Vlaams-Europees verbindingsagentschap) stellen de resultaten voor.
 
'iPad, da's straffe koffie!': 28 juni 2018
FotoEen afspraak maken met de dokter, een overschrijving doen, een bus- of treinregeling opzoeken, een vlucht boeken… Veel digitale diensten maken het leven makkelijker. Maar voor ouderen en kwetsbare bevolkingsgroepen schuilt net daar het gevaar van verdere uitsluiting. 'iPad, da's straffe koffie!’ is een initiatief van OCMW Brugge en Sociaal Huis Oostende. Samen met Cubigo werkten zij tegelijk aan sociale inclusie en digitale geletterdheid.
 
Ga mee op Mantelzorgvakantie: zomer 2018
FotoS-Plus en S-Plus Mantelzorg organiseren vakanties voor mantelzorgers en de persoon waarvoor zij zorg opnemen. Zo genieten beiden van een deugddoende vakantie met diverse activiteiten. Er is begeleiding voorzien door ervaren vrijwilligers zodat jij als mantelzorger ook even verlicht wordt in jouw taken en kan ontspannen.
 
Animatoren WZC worden ‘begeleider wonen en leven’: vormingreeks najaar 2018
FotoDe animatiefunctie in de woonzorgcentra neemt een frisse wending. Vanaf vandaag spreken we over de Begeleider Wonen en Leven; een uiterst veelzijdige job die zich vertaalt in zes rollen. De krachtlijnen blijven hetzelfde, maar krijgen een ander jasje. Ben je animator of begeleider wonen en leven? Dan kan je deelnemen aan een boeiende vormingsreeks.
 
Vlaams congres palliatieve zorg ‘Palliatieve zorg gaat voor (g)oud!’: 9 oktober 2018
FotoDit jaar focust het congres op palliatieve zorg en de oudere patiënt. De titel luidt 'palliatieve zorg gaat voor (g)oud!'. Palliatieve zorg is permanent in ontwikkeling. Een aangepaste wetgeving waarin de focus wordt verlegd van levensverwachting naar zorgnoden is een erg belangrijke stap. Daarnaast zijn er evoluties in de samenleving zoals vermaatschappelijking van zorg, het belang van autonomie, ontwikkelingen in de geneeskunde en vergrijzing waardoor de oudere patiënt steeds meer in beeld komt, ook voor de palliatieve zorg. Daarom kozen de initiatiefnemers voor dit thema op hun 15de congres.
 
Tweedaags seminarie 'Voorbereiding op pensioen': 8 en 16 oktober 2018
Bij de overstap van werk naar pensioen komen heel wat nieuwe vragen en uitdagingen kijken. Integraal vzw biedt daarom een tweedaagse cursusreeks aan over een goede voorbereiding op pensionering. Als werkgever kan je deze aanvragen voor de werknemers in je organisatie.
 
Expo ‘Dementie anders bekeken’
Foto“Kijk anders naar personen met dementie en maak zo elke dag voor hen het verschil." Aan de hand van de reizende expo ‘dementie anders bekeken’ wil Tim Carpentier op een positieve wijze de beleving van ouderen met dementie in beeld brengen. Met foto’s van activiteiten, levenszinnen, en een minimuseum neemt deze expo je mee naar activiteiten die het geheugen van ouderen op een positieve manier stimuleren. Zo nodigt de expo je uit om anders te kijken naar personen met dementie.
 
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring