Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadKalender

Vorming ‘Mobiliteit en evenementen’: 23 maart 2018
FotoHet spreekt voor zich dat je bij evenementen extra mobiliteitsmaatregelen moet nemen. Maar heb je voor elk event een mobiliteitsplan nodig? Hoe moet je dit dan opstellen? Wie zijn de partners en hoe pakken anderen het aan? Op die vragen formuleert het Vlaamse Stichting Verkeerskunde een antwoord tijdens deze opleiding.
 
Opleiding ouderencoaching
FotoDe bachelor-na-bachelor Ouderencoaching biedt je de nodige handvatten om aan de slag te gaan met uitdagingen die de vergrijzing met zich meebrengt. De opleiding biedt een rugzak aan kennis en methodieken voor mensen die professioneel met ouderen bezig zijn of willen zijn. Deze opleiding wordt sinds 2011 georganiseerd aan de Thomas More-hogeschool, campus Geel.
 
Studiedag ‘Als Amor de draad kwijtraakt' – over seksualiteit en intimiteit bij personen met dementie: 17 april 2018
FotoDe confrontatie met seksualiteit en intimiteit in de ouderenzorg en in het bijzonder bij personen met dementie is groot. De openheid om het thema te bespreken is daarentegen minder groot. Het is op zijn zachts gezegd een gevoelig thema. Tijdens deze dag krijg je inzicht in de problematiek en wordt het thema vanuit verschillende perspectieven belicht.
 
Studiedag 'Tachtig tinten': 19 april 2018
FotoHet Agentschap Zorg en Gezondheid organiseert in samenwerking met vzw KliQ een tweede studiedag over genderidentiteit en seksuele diversiteit in woonzorgcentra. Op de studiedag worden de onderwerpen vanuit diverse invalshoeken belicht.
 
Inspiratiedag ‘Goed wonen op elke leeftijd’: 19 april 2018
We kennen het allemaal. De Belg is geboren met een baksteen in zijn maag. Maar na een aantal jaren kan die baksteen zwaar op de maag gaan liggen en zuur opbreken, vooral op momenten dat die baksteen niet mee evolueert met andere woonbehoeften. GroenPlus Limburg stelt dat overheersend beleid gericht op de klassieke ééngezinswoning. Zij bekijken op deze inspiratiedag welke alternatieven er bestaan rond ouderen en wonen.
 
Tweedaagse excursie ‘Innovatie woonzorg in Vlaanderen’: 19-20 april 2018
De laatste jaren is er veel veranderd in de zorg, maar er liggen nog grote uitdagingen voor ons. Door zorg weer op een vanzelfsprekende wijze te verbinden met de maatschappij en het dagelijks leven in de dorpen en steden kunnen we goede zorg voor iedereen mogelijk en betaalbaar maken. Debeco-Aranth, een expertisecentrum voor woonzorg, gaat de komende maanden op bezoek bij Vlaamse Woonzorgvoorzieningen die deze aanpak willen realiseren. En jij kan mee!
 
Studiedag ‘Mantelzorg heeft geen kleur’: 20 april 2018
FotoHet Minderhedenforum, VIVO, Koning Boudewijnstichting, VVSG en Zorgnet-Icuro organiseren samen met Zorg-Saam de studiedag 'Mantelzorg heeft geen kleur'. Deze voormiddag heeft als thema het ondersteunen van mantelzorgers met een migratieachtergrond. Handvaten en concrete tips worden aangereikt en er volgen aanbevelingen voor het beleid.
 
Navorming mantelzorgcoaches: voorjaar 2018
FotoBen jij of is jouw organisatie betrokken bij de begeleiding en ondersteuning van mantelzorgers? Wil je weten hoe je nog beter kunt inspelen op hun noden en wensen? HoGent organiseert een meerdaagse en praktijkgerichte navorming.
 
Inspiratiedag ‘Zorg’: 24 april 2018
FotoDe Vlaamse Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten organiseert een ontmoetings- en inspiratiedag rond zorg. De thema's zijn zorgvuldig uitgekozen: (re)organisatie van de zorg, het zorgaanbod in je buurt en gemeente, zorgzaam omgaan met tijd en medewerkers, zorgvuldige beslissingen nemen, storytelling over zorg, zorg dragen zonder te bezorgd te zijn, ...
 
Week van de Valpreventie: 23-29 april 2018
FotoBinnen het thema ‘Blijf in beweging, doe het veilig!’ wordt aangemoedigd om zoveel mogelijk te bewegen, maar wel op een veilige manier. Dit wil zeggen dat je voldoende aandacht schenkt aan de verschillende valrisicofactoren.
 
Lezingenreeks dementie: voorjaar 2018
FotoIn het voorjaar van 2018 komen een aantal internationale sprekers naar de KU Leuven voor een interdisciplinaire samenwerking rond de maatschappelijke aspecten van dementie. Er zijn ook enkele publiekslezingen over verschillende aspecten van (het leven met) dementie.
 
Congres ‘Seks, drugs en rock&roll - Geneugten en bedreigingen van de oude dag’: 17 mei 2018
Voor sommigen brengt een hogere leeftijd geen fijne zaken met zich mee, maar heel wat ouderen beleven ook veel plezier aan het leven. Het genot van een goed glas wijn, erotiek, creativiteit en passie stoppen niet bij het pensioen. Maar met deze geneugten gaat niet iedereen oordeelkundig om. Soms schuilen er gevaren in die oorspronkelijk positieve ervaringen.
 
Trefdag ‘Versterken van volwassenen in kansarmoede’: 18 mei 2018
FotoOp 18 mei organiseert het Vlaams Ondersteuningscentrum voor Volwassenenonderwijs (VOCVO) zijn jaarlijkse trefdag. Deze keer in nauwe samenwerking met partners van het Plan Geletterdheid, want de trefdag staat in het teken van het versterken van (laaggeletterde) volwassenen in kansarmoede.
 
Tweedaagse opleiding ‘Onbegrepen gedrag bij ouderen met dementie’: 3 en 22 mei 2018
Het Provinciaal Instituut Verpleegkunde in Hasselt organiseert een tweedaagse opleiding rond de ABC-methodiek op de werkvloer, voor een effectieve aanpak van onbegrepen gedrag bij oudere zorgvragers met dementie.
 
Sociaalwerkconferentie: 24 mei 2018
FotoOp 24 mei organiseert het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin de sociaalwerkconferentie in samenwerking met de Vlaamse opleidingen Sociaal Werk.
 
Save the date - studiedag 'Lokale uitdagingen ontrafeld - ouderenraden in stroomversnelling': 1 juni 2018
FotoVerschillende recente beleidsontwikkelingen hebben een impact op het lokale niveau. Lokale ouderenraden hebben daarom heel wat vragen. Hoe kunnen zij met deze uitdagingen omgaan? Vlaamse Ouderenraad · Lokaal wil met de studiedag ‘Lokale uitdagingen ontrafeld’ informeren, inspireren en kansen bieden om ervaringen uit te wisselen.
 
Tweedaags seminarie 'Voorbereiding op pensioen': 8 en 16 oktober 2018
Bij de overstap van werk naar pensioen komen heel wat nieuwe vragen en uitdagingen kijken. Integraal vzw biedt daarom een tweedaagse cursusreeks aan over een goede voorbereiding op pensionering. Als werkgever kan je deze aanvragen voor de werknemers in je organisatie.
 
Expo ‘Dementie anders bekeken’
Foto“Kijk anders naar personen met dementie en maak zo elke dag voor hen het verschil." Aan de hand van de reizende expo ‘dementie anders bekeken’ wil Tim Carpentier op een positieve wijze de beleving van ouderen met dementie in beeld brengen. Met foto’s van activiteiten, levenszinnen, en een minimuseum neemt deze expo je mee naar activiteiten die het geheugen van ouderen op een positieve manier stimuleren. Zo nodigt de expo je uit om anders te kijken naar personen met dementie.
 
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel