Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Info 60+: Gezondheid & Zorg - DEMENTIE


Raadpleeg het informatieve hoofdstuk omtrent gezondheid en zorg uit de 60+ gids.


Wereldwijd hebben 44 miljoen mensen dementie
Het aantal personen dat aan dementie lijdt, is in de loop van de 3 laatste jaren wereldwijd met 22 procent gestegen. In de hele wereld gaat het nu in totaal om 44 miljoen mensen. Dat blijkt uit een studie van de organisatie Alzheimer Disease International. De G8-top over dementie die plaatsvindt op 10 en 11 december 2013, moet dan ook aangegrepen worden om het werken rond dementie te versterken.
 
Dementie: u staat er niet alleen voor (Provincie Vlaams-Brabant)
FotoWat moet je als mantelzorger weten en waar kan je terecht voor hulp en ondersteuning? In deze brochure, verspreid in de provincie Vlaams-Brabant, wordt toegelicht wat dementie is, hoe je het herkent, wat eraan gedaan kan worden en hoe je er best mee omgaat.
 
Dementie, evenwicht tussen bescherming en autonomie
FotoIn een nieuw exemplaar van Zoom, de communicatietool waarmee de Koning Boudewijnstichting haar activiteiten rond een bepaald thema toelicht, geeft de Stichting feiten, cijfers en aanbevelingen mee over hoe je de wensen en rechten van mensen met dementie kunt respecteren.
 
Het aantal personen met dementie in ons land blijft stijgen
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal het aantal Belgen met dementie tegen 2030 met grosso modo de helft toenemen. Het zullen er dan meer dan een kwart miljoen zijn. Radio 1 wijdde onlangs een reportage aan dit onderwerp en interviewde Jurn Verschraegen van het Expertisecentrum Dementie.
 
‘De Weg Kwijt’: E.H.B.D (eerste hulp bij dementie)
Foto‘De Weg Kwijt’ is een vlot leesbaar en actueel boekje waarin mantelzorgers als een soort van Eerste Hulp Bij Dementie informatie krijgen over de ziekte zelf in al haar verschijningsvormen, maar vooral over hoe zij er op een adequate manier kunnen mee omgaan. Moeilijk hanteerbaar gedrag, kwaadheid, schuldgevoelens, de veranderende relatie, seksualiteit, voeding … alle thema’s komen aan bod.
 
Warre Borgmans praat op onthoumens.be over zijn vader met dementie
De vader van acteur Warre Borgmans had dementie. Voor de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ vertelt Warre over hoe hij dat ervaren heeft, over moeilijke en mooie momenten, over de relatie met zijn vader, over de eerste tekenen en de laatste fase… Een getuigenis niet over dementie, maar over een mens en een leven.
 
Dementievriendelijke gemeenten - Een inspirerende gids
Deze inspiratiegids in samenwerking met de koepelorganisaties van steden en gemeenten beschrijft een aantal voorbeelden in binnen- en buitenland waardoor gemeenten en steden hun ‘dementievriendelijkheid’ verhogen; hoe zijn ze ontstaan? Hoe ga je van idee naar project? Wat zijn de instrumenten en acties? Welke lessen kunnen we hieruit trekken?
 
Campagne 'Vergeet dementie, onthou mens': een dementievriendelijke samenleving start in je hoofd
FotoEen dementievriendelijke samenleving veronderstelt dat we dementie anders benaderen. Dementie is een verschrikkelijke aandoening, maar er is meer. Mensen met dementie blijven mensen. Er is een campagneplatform met informatie en communicatietools. Het is er voor al wie aan de beeldvorming over dementie wil werken. De campagne heeft ook ambassadeurs. Ze getuigen openhartig over hun eigen ervaring met de dementie van hun partner, ouder, vriend.
 
Rapport: ‘Dementie: welke niet-pharmacologische interventies?’
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg publiceert een rapport over de aanpak van dementie zonder geneesmiddelen. Het KCE vestigde al in 2009 de aandacht op beperkingen en gevaren van geneesmiddelen voor Alzheimer patiënten. Het nieuwe rapport onderzoekt de werkzaamheid van 30 interventies zonder geneesmiddelen, die gericht zijn op het helpen van mensen met dementie en hun verzorgers.
 
Samen voor een dementievriendelijk Brugge!
Het project ‘Samen voor een dementievriendelijk Brugge!’ werd door de Koning Boudewijnstichting geselecteerd uit vele inzendingen. Het is een initiatief van het Expertisecentrum Dementie Foton, het Stadsbestuur, het Overlegplatform Dementie en het Samenwerkingsinitiatief Eerstelijnsgezondheidszorg (SEL).
 
Herinneringstelefoontjes: Dichtbije zorg op afstand
Iedereen raakt wel eens de tijd uit het oog. Maar mensen met (beginnende) dementie, een verstandelijke handicap of een depressie kunnen het besef van tijd ernstig verliezen. Ze vergeten belangrijke afspraken, nemen medicijnen niet in, eten niet, maken zich te laat klaar voor een activiteit …
 
Tijd voor een andere kijk op dementie: aanbevelingen van de Koning Boudewijnstichting
Personen met dementie moeten langer actief kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. Dat is één van de aanbevelingen van een werkgroep in de schoot van de Koning Boudewijnstichting. De Stichting zal daarom in navolging van het Duitse initiatief ‘dementievriendelijke gemeente’ lokale initiatieven ondersteunen.
 
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring