Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadOproep: deelnemers voor onderzoeksproject Dementie? Beweeg!

Gepost op 08/06/2018


fotoIn het onderzoeksproject Dementie? Beweeg! stimuleert hogeschool UC Leuven-Limburg beweging bij ouderen met dementie. Om de beweegprogramma’s die ze ontwikkelden te testen, zoeken de onderzoekers mensen met beginnende dementie.

Wat?
De hogeschool ontwikkelde 2 beweegprogramma's. Het ene programma gebruikt MIRA exergames (videogames die je speelt door je lichaam te bewegen). Het andere programma gebruikt klassieke beweegoefeningen (die je bijvoorbeeld bij de kinesist zou uitvoeren).

Wie?
Mensen met de diagnose ‘beginnende dementie’(MMSE 20-24), wonen nog thuis (in een straal van maximaal 25 km rond Leuven) en zijn 65 jaar of ouder (dus geen jongdementie). Ze hebben een mantelzorger die hen kan helpen bij het uitvoeren van de oefeningen (de mantelzorger krijgt hiervoor een korte opleiding).

Doel?
Het doel van het onderzoek is om na te gaan of een exergameprogramma geschikt is voor mensen met dementie en om na te gaan of dergelijk programma beter/minder geschikt zou zijn voor deze doelgroep dan een klassiek beweegprogramma, daarnaast willen de onderzoekers ook nagaan of dergelijke beweegprogramma's de zelfredzaamheid van de deelnemers kunnen verhogen.

Hoe?
De exergames die zij hiervoor gebruiken zijn ontwikkeld op maat van ouderen, de spelregels zijn ook heel eenvoudig, waardoor ze mogelijk ook geschikt zijn voor mensen met dementie. De games werden vorig jaar al eens uitgetest in een lokaal dienstencentrum bij 65-plussers en deze resultaten waren alvast belovend.

Data
De studie zal van start gaan in september.

Meer informatie
Voor meer informatie lees je de flyer in bijlage of op www.ucll.be/exergames. Vragen? Dan kan je terecht bij katrien.verhoeven@ucll.be of via 0497 12 12 22.

Bijlage(n):
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring