Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadActualiteit


Wat doet er voor jou toe? What matters to you? campagne 2018

fotoOp 6 juni 2018 is het de internationale ‘What Matters to you’-dag. Vlaanderen neemt voor de tweede keer deel, samen met 30 andere landen. Zorgverleners en hun teams zetten zich op die dag extra in om oog en oor te hebben voor de kleine dingen die belangrijk zijn voor de mensen aan wie ze zorg verlenen, hun familie en omgeving.

Lees meer
 

Lancering Vlaams Expertisepunt Mantelzorg

fotoVlaams Expertisepunt Mantelzorg is het online trefpunt voor mantelzorgers en zij die met hen samenwerken. De website verzamelt informatie en kennis, maar ook interessante tips, publicaties en tools rond mantelzorg in Vlaanderen en daarbuiten.

Lees meer
 

Alleenstaanden getroffen door energiearmoede

fotoDe combinatie van een gunstig klimaat en economische factoren maken dat de energiefactuur voor de Belgische gezinnen sedert 2009 met ongeveer 12% gedaald is. Toch wordt er op vlak van energiearmoede geen vooruitgang geboekt. De Koning Boudewijnstichting stelt vast dat de energiearmoede sinds 2009 nauwelijks evolueert en zelfs licht gestegen is voor alleenstaanden, waaronder vooral ouderen en eenoudergezinnen.

Lees meer
 

Ouderenraad Temse stelt memorandum voor

fotoDe ouderenraad van Temse bracht zijn memorandum uit met prioriteiten en voorstellen voor een toekomstgericht ouderenbeleid in de gemeente. De conclusies van de ouderenbehoeftenonderzoeken, die in 2017 plaats vonden, gaven heel wat inspiratie.

Lees meer
 

Eten in het WZC, zo kan het ook

fotoS-Plus verzamelde wat woonzorgcentra allemaal doen om het eetgebeuren voor bewoners smaakvol en gezellig te maken. Het maaltijdgebeuren is een alledaagse activiteit die een grote invloed heeft op het welbevinden van de bewoners. Ze bundelden deze goede voorbeelden in een inspiratiegids.

Lees meer
 

Studiedag 'Tachtig tinten': 19 april 2018

fotoHet Agentschap Zorg en Gezondheid organiseert in samenwerking met vzw KliQ een tweede studiedag over genderidentiteit en seksuele diversiteit in woonzorgcentra. Op de studiedag worden de onderwerpen vanuit diverse invalshoeken belicht.

Lees meer
 

Studiedag ‘Mantelzorg heeft geen kleur’: 20 april 2018

fotoHet Minderhedenforum, VIVO, Koning Boudewijnstichting, VVSG en Zorgnet-Icuro organiseren samen met Zorg-Saam de studiedag 'Mantelzorg heeft geen kleur'. Deze voormiddag heeft als thema het ondersteunen van mantelzorgers met een migratieachtergrond. Handvaten en concrete tips worden aangereikt en er volgen aanbevelingen voor het beleid.

Lees meer
 

Week van de Valpreventie: 23-29 april 2018

fotoBinnen het thema ‘Blijf in beweging, doe het veilig!’ wordt aangemoedigd om zoveel mogelijk te bewegen, maar wel op een veilige manier. Dit wil zeggen dat je voldoende aandacht schenkt aan de verschillende valrisicofactoren.

Lees meer
 

Navorming mantelzorgcoaches: voorjaar 2018

fotoBen jij of is jouw organisatie betrokken bij de begeleiding en ondersteuning van mantelzorgers? Wil je weten hoe je nog beter kunt inspelen op hun noden en wensen? HoGent organiseert een meerdaagse en praktijkgerichte navorming.

Lees meer
 


Ander actualiteitsnieuws


Strijd tegen dikkedarmkanker

fotoDe maand maart is de internationale actiemaand in de strijd tegen dikkedarmkanker. Ook de Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing organiseren een campagne om het belang van vroegtijdige opsporing te benadrukken.
 

Documentaire ‘Een nieuwe morgen’

fotoWat gebeurt er wanneer je 41 jonge woningzoekenden in ‘ouderenflats’ plaatst? Versmelten de werelden van jong en oud of botsen ze? Enkele documentairemakers zochten het uit in Utrecht.
 

#lokaalsociaal maakt écht werk van strijd tegen armoede en sociale uitsluiting

fotoOnlangs kreeg het decreet Lokaal Sociaal Beleid groen licht. Netwerk tegen armoede voert tot de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, en de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober, campagne rond lokaal sociaal beleid: #lokaalsociaal. Lokale besturen hebben heel wat instrumenten in handen om armoede en sociale uitsluiting terug te dringen. Het Netwerk wil hen inspireren hier werk van te maken.
 

Meet me @ het Middelheimmuseum: rondleidingen voor mensen met dementie en mantelzorgers

fotoSinds enkele jaren bieden musea in ons land mensen met dementie de mogelijkheid om rondleidingen te volgen op een comfortabele manier. Ook het Middelheimmuseum trekt die kaart. In het museumpark wordt de beleving nog meer bijzonder!
 

Niet uitstellen, je arts bellen!

fotoMet die slogan trapt Reumanet een nieuwe campagne af om reuma onder de aandacht te brengen. De organisatie stelt vast dat veel Belgen te lang aarzelen om naar de dokter te gaan wanneer ze klachten hebben die mogelijk op reuma wijzen.
 

Vlaanderenkiest.be

fotoOp 14 oktober 2018 trekt de Vlaamse kiezer naar de stembus om nieuwe gemeente- en provincieraadsleden te kiezen. Naar aanleiding hiervan lanceert het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) de officiële verkiezingswebsite ‘vlaanderenkiest.be’.
 

Leeftijdsvriendelijke gemeenten in Europa: een nieuw handboek

fotoDe Wereldgezondheidsorganisatie bracht een nieuw handboek uit rond leeftijdsvriendelijke gemeenten.
 

Slaap- en kalmeermiddelen? Denk eerst aan andere oplossingen!

fotoElke dag worden 1 260 034 DDD (defined daily doses) slaap- en kalmeermiddelen afgeleverd in de Belgische apotheken. Dat is een hoog cijfer. Minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, start een campagne om dat aantal te doen dalen.
 

Stichting Alzheimer Onderzoek ondersteunt 12 onderzoeksprojecten

fotoMet de door Stichting Alzheimer Onderzoek ter beschikking gestelde bedragen kunnen 9 gevestigde, senior onderzoekers of professoren nieuwe innovatieve onderzoekpistes opstarten of verderzetten. Daarnaast wordt, in samenwerking met de Vlaamse regering, ook aan 3 jonge onderzoekers de kans geboden om hun onderzoek op te starten.
 

Boek ‘Mantelzorg met kleur’

fotoHoe zorgtaken van mensen met een migratieachtergrond verlichten? Op deze vraag wil Anne Dedry in haar nieuw boek een antwoord geven. Ze vertrok vanuit zes concrete getuigenissen van mantelzorgsituaties bij mensen met een migratieachtergrond. In het boek lees je ook beleidsaanbevelingen, oplossingen en praktische tips. En dat in 4 verschillende talen.
 
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel