Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur Links English Contact
logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad
MENULevens lopen anders
 

Actualiteit

De meest recente actualiteitsnieuwtjes...


Dag van de Mantelzorger: 23 juni 2017

fotoOp vrijdag 23 juni is het opnieuw Dag van de Mantelzorger. Mantelzorgers staan dag in, dag uit klaar om te zorgen voor hun zorgbehoevende partner, moeder, vader, broer, zus, … Ze zijn volwaardige zorgpartners, we moeten hun engagement erkennen en waarderen. Maar ook is het belangrijk hen goed te verzorgen, want hun engagement kan soms zeer zwaar zijn.
 

Zon in overvloed, verzorg jezelf en anderen goed

fotoDe zomer is fantastisch. Het is een tijd van heerlijk genieten van een terrasje op zonovergoten dagen of lekker buiten spelen met de kinderen. Maar dat warme weer heeft soms ook minder prettige gevolgen. De meeste mensen lopen gelukkig geen risico als ze verstandig omgaan met de zon, maar alert blijven is zeker de boodschap. Want jaarlijks sterven er nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken. En daar wil de Vlaamse overheid met het initiatief Warme Dagen iets aan doen. En jij kan helpen!
 

BE-Alert, meteen verwittigd bij een noodsituatie

fotoBij een noodsituatie in jouw buurt, wil de Belgische overheid je graag tijdig verwittigen. Dat is steeds de eerste stap bij crisiscommunicatie. Daarom is er BE-Alert, een alarmeringssysteem waarmee de overheid jou kan verwittigen in een noodsituatie.
 

Campagne ‘Checklist assistentiewoningen’

fotoVlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen, lanceert een campagne om het aanbod van erkende assistentiewoningen (serviceflats) in de kijker te zetten. Met een checklist en een informatiecampagne wil de minister de meerwaarde en de voordelen van het wonen in een erkende assistentiewoning belichten, en tegelijk mensen waarschuwen omtrent de zaken waarop je moet letten bij de keuze van assistentiewoning.
 

E-bike, een succesverhaal

fotoDe elektrische fiets heeft veel in zijn mars. Hij combineert alle voordelen van de klassieke fiets met een groter bereik, kortere verplaatsingstijd en meer fietscomfort. Mits de nodige aanpassingen aan de fietsinfrastructuur én het bieden van de juiste fiscale en financiële stimulansen zal de markt voor elektrische fietsen alleen maar groeien. Mensen die een elektrische fiets bezitten, hebben meestal een belangrijke conclusie: "Elektrisch fietsen is heerlijk, we kunnen niet meer zonder".
 

Vorming: ‘Omgaan met agressie bij personen met dementie: 7 december 2017

Een persoon met dementie kan soms erg boos of agressief zijn. Wanneer spreken we over boos zijn en wanneer wordt het agressie? Agressief gedrag heeft hoe dan ook een impact voor zowel hulpverlener, de omgeving én de persoon met dementie. Omgaan met agressief gedrag is dan ook een hele uitdaging.
 

Dag van de zorg: 18 maart 2018 - vroegboekkorting

fotoOp zondag 18 maart 2018 staat opnieuw zorg en welzijn in de kijker. Door de positieve reacties wordt het thema van vorig jaar behouden: ‘Samen Zorgkrachtig’.
 


Ander actualiteitsnieuws


Award Week van de Valpreventie 2017

fotoDe winnaar van de 'Award Week van de Valpreventie 2017' is bekend! Er werd massaal deelgenomen door maar liefst 194 organisaties uit verschillende settings (thuissetting, woonzorgcentra, ziekenhuizen en andere), waarvan er slechts eentje kon winnen. De jury verkoos een organisatie die valpreventie op een veelzijdige manier in de kijker zet en voldeed aan alle vooropgestelde criteria: een origineel initiatief, met extra aandacht voor moeilijk te bereiken ouderen en een samenwerking tussen verschillende actoren.
 

Eerste Belgische What Matters To You-dag geslaagd!

fotoOp 6 juni 2017 vond de allereerste Belgische What Matters To You-dag plaats. Meer dan 100 initiatieven werden door allerhande voorzieningen georganiseerd om aan te geven dat kwaliteitsvolle zorg niet enkel te maken heeft met de technische kant er van (“What’s the matter?/Wat is er aan de hand?”), maar dat er ook moet worden stilgestaan bij de persoonlijke noden, wensen en bezorgdheden van de patiënt of cliënt (“What matters to you?/Wat wil jij?”).
 

De Zorglijn in Vlaams-Brabant en Brussel

Heb je als professionele zorgverlener of als individuele persoon een zorgvraag waarvoor je niet juist weet tot wie je te wenden, dan kan je sinds 2017 in Vlaams-Brabant en Brussel een beroep doen op de Zorglijn. Dat is een initiatief van een aantal grote partners uit het zorglandschap (CM Leuven en Brussel Sint-Michielsbond, Landelijke Thuiszorg, Familiehulp, Wit Gele Kruis Vlaams-Brabant, en Zorgnet-Icuro).
 

Aandacht en respect voor oudere holebi’s en transgenders

fotoOp de Internationale dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei pleitte ouderenvereniging Vief voor aandacht en respect voor oudere holebi's en transgenders in het verenigingsleven en in zorginstellingen. Het is belangrijk dat iedereen, ongeacht geaardheid, alle kansen krijgt om deel te nemen aan het sociaal-culturele leven. En dat op elke leeftijd.
 

Burgerkabinet Brussel

fotoHoe beleef je Brussel met al zijn facetten, als woonplek, als werkstad, als studentenstad, als culturele stad, als uitgaansstad, als winkelstad, als hoofdstad, als stad van diversiteit? Het Burgerkabinet Brussel wil de beleving nagaan van Vlamingen, Walen en Brusselaars, het wederzijds begrip en respect verbeteren en de mogelijkheid geven aan burgers om concrete aanbevelingen voor het beleid te maken.
 

Ben je versleten op je 65ste?

Hoe versleten ben je op je 65ste? Hoe snel verouderen onze spieren, ons gestel, ...? Radio 1 interviewde Prof. Bautmans (VUB) over ouder worden en kwetsbaarheid. Hij legt ook duidelijk het verschil uit tussen de chronologische leeftijd (uitgedrukt in kalenderjaren) en biologische leeftijd (het verouderingsproces afgemeten aan je fysieke en mentale conditie) en benadrukt het belang van preventie.
 

Stop de Alzheimertsunami!

fotoStichting Alzheimer Onderzoek vecht al meer dan 20 jaar tegen Alzheimer. Zij willen de Alzheimertsunami eindelijk stoppen en hoop creëren. Hoop dat onze kinderen en kleinkinderen zullen leven in een wereld zonder Alzheimer. Daar hebben zij jouw hulp voor nodig.
 

Nieuwe campagne doorbreekt taboe rond jongdementie

fotoIn een nieuwe campagne doorbreekt de Alzheimer Liga Vlaanderen het taboe rond jongdementie. Zes personen met dementie lieten hun mooiste herinneringen vereeuwigen. En jij kan dat ook doen!
 

VRT reikt diversiteitstrofeeën uit

fotoEind maart 2017 reikte de VRT voor het vijfde jaar op rij de diversiteitstrofeeën uit. Dat zijn prijzen voor programmamakers die creatief omspringen met diversiteit. In zes categorieën waren 30 gemaakte radio-, tv- en onlineprogramma's genomineerd. Een professionele jury, waarin GRIP vzw, de Vrouwenraad, Cavaria, het Minderhedenforum, de Vlaamse Ouderenraad en het Netwerk tegen armoede vertegenwoordigd zijn, bepaalde de winnaars.
 

Vroegtijdige zorgplanning, ook voor jou!

fotoWil je nadenken over welke zorgen je later nodig hebt? Dan kan je met je familie en zorgverleners aan vroegtijdige zorgplanning doen. Samen met hen bespreek je hoe je die zorg ziet en wat je belangrijk vindt. Dat maakt het gemakkelijker om beslissingen te nemen en samen voor jou te zorgen.
 
Ga terug naar de startpagina
E-nieuwsbrief
Publicaties
Vlaamse Ouderenraad - Koloniënstraat 18-24 bus 7 - 1000 Brussel