Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Ouderenweek 2010: Armoede treft 1 op 5 ouderen

Gepost op 06/10/2010

In 2010 vindt de Ouderenweek plaats van 15 november tot en met 21 november.

‘Armoede treft 1 op 5 ouderen’ is de nieuwe slogan van de Ouderenweek 2010. Armoede is onaanvaardbaar! Toch loopt 1 op 10 Vlamingen een verhoogd armoederisico. Bij de ouderen is dat percentage dubbel zo hoog. Zij hebben 19,4% kans om in armoede terecht te komen.
Het leven in armoede is hard. Niet weten of je op het eind van de maand de rekeningen zal kunnen betalen, moeten leven in een slecht geïsoleerd huis, een doktersbezoek moeten uitstellen omdat het budget het niet toelaat, … het zijn maar enkele obstakels die mensen in armoede meemaken. Leven in armoede wordt vaak OVERLEVEN.
 
Ouderen, die in armoede leven, zijn niet bijzonder ‘zichtbaar’ in onze samenleving. Omwille van hun trots en waardigheid verbergen ze hun kwetsbaarheid en praten ze er niet of weinig over. Daarom spreekt men ook wel eens over ‘stille’ armoede. Met de campagne ‘Armoede treft 1 op 5 ouderen’ wil de Vlaamse Ouderenraad samen met de ouderenorganisaties armoede bij ouderen onder de aandacht brengen. Via een folder en de Ouderenweekbrochure willen we een ruim publiek sensibiliseren. De folder zal niet alleen verspreid worden naar de ouderenorganisaties en de lokale ouderenadviesraden, maar ook naar gemeenten, OCMW’s, bibliotheken, verenigingen waar armen het woord nemen, … Bovendien werd een methodiek ontwikkeld waarbij de lokale ouderenadviesraden gevraagd zullen worden om aan de hand van een vragenlijst armoede bij ouderen in hun gemeente in beeld te brengen.  Deze methodiek werd op 1 oktober in het Vlaams Parlement voorgesteld.


Bijlage(n):
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel